AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:
"(Yeni anayasa) Asıl mutabakat bence, Meclisten ziyade referandumda, bunu sağlamak lazım. Mühim olan referandumdur"

MARDİN (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Asıl mutabakat bence, Meclisten ziyade referandumda, bunu sağlamak lazım. Mühim olan referandumdur" dedi.

Kuzu, Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonunca Atatürk Kültür Merkezi'nde, düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Bigilendirme Konferansı" öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni anayasanın hazırlanmasında mutabakatın şart olmadığını söyledi.

Parlamentoda 330 sayısına ulaşılması gerektiğini dile getiren Kuzu, şöyle konuştu:

"Bu sayı bizde yok, bizde 316 vekil var. Meclis Başkanı çıktığı zaman, bu sayıyı nasıl sağlayacağız? Bu sayı, gizli oylamada çıkarsa bekliyoruz. Çıkmazsa çok da yapacak bir şey kalmıyor. Muhalafet, 330 rakamını versin, bunun kamuoyuna gitmesini sağlayalım. Asıl mutabakat bence, Meclisten ziyade referandumda, bunu sağlamak lazım."

CHP'nin, TBMM Anaysa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilmesini değerlendiren Kuzu, "Malum kısa süren birkaç toplantıdan sonra komisyon dağıldı. Bir defa komisyonun ismini dayatarak başladılar. Onu bir meseleymiş gibi büyüttüler. Arkasından bizim, başkanlık modelini savunduğumuzu söylediler" diye konuştu.

Kuzu, CHP'nin baştan beri komisyonu istemediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Sebebi, şu an 6-7 tane CHP var, bir tane değil. Kendi içinde bütünlük sağlamadığı için ileride sorun çıkar diye daha baştan endişe etti. Ondan dolayı gruba güvenemediği için çekilmek zorunda kaldı ama bunu kamuoyuna çok açıklayamıyorlar. Bundan sonra ne olur? MHP ile HDP tekrar üye verdi, 3 parti ile devam eder mi? Eder. Bence bir engel yok. Anayasa hazırlama komisyonu olur, ille de mutabakat demek şart deği ama bundan sonuç çıkar mı? Onu bilemem. Bizim kendi metnimizi getirelim diye bir niyetimiz var. Henüz karar vermiş değiliz. 2011'de sunduğumuz metin üzerinde rötuşlar yaparak, başkanlık modeli esastır. Bunu sunacağız. Eğer karar verilirse tabii. Onun üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

- "Türk Modeli oluşturmak mümkün"

Hangi başkanlık sistemi üzerinde çalıştıklarının sorulması üzerine Kuzu, Amerikan başkanlık modelinin ideal olduğunu aktardı. Türkiye'ye özgü başkanlık modelinin gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Kuzu, "Dolayısıyla kendimize has, Türkiye'ye has 'Türkiye Modeli' dediğimiz bu modeli pekala yapabiliriz. Hiçbir engel yok. Biz de buna çalışıyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.