AK Parti Siirt Milletvekili Aktay:

AK Parti Siirt Milletvekili Aktay:
"Suriye'de Rusya'yı bekleyen ikinci bir Afganistan batağıdır ve buradan kaçmak zorunda kalacak"- "Biz Suriye'de, Suriye halkının geleceğini düşünürken İran'ın zararını istemedik, Rusya'nın ve bölgede herhangi bir gücün zararını istemedik. Suriye halkının

SİİRT (AA) - Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, "Suriye'de Rusya'yı bekleyen ikinci bir Afganistan batağıdır ve buradan kaçmak zorunda kalacak" dedi.

Güres Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Aktay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın, zor günler yaşadığını ve bunu da uzun süreden beri savunduklarını söyledi.

"Suriye meselesi konusunda herkes Türkiye'nin çok şey kaybettiğini söylüyor. Orada kazanıyor gibi görünen, zaman zaman ortama hakim olmuş gibi görünen güçlerin kazandığını kim söylüyor" diye soran Aktay, şöyle konuştu:

"Rusya oraya silahlarıyla uçaklarıyla girdi, üs aldı. Sonra millet de zannetti ki Rusya geldi orada kalacak. Suriye'de Rusya'yı bekleyen ikinci bir Afganistan batağıdır ve buradan kaçmak zorunda kalacak. Rusya'nın mevcut ekonomisi ve şartları Suriye'de yeni bir cephe açmaya elverişli değil. Belki açar ama kısa vadeli bir fantezi olarak ve kısa bir macera olarak kalır. Uzatmaya kalkışırsa onu bekleyen büyük bir felakettir ve büyük ihtimal böyle büyük bir felaket Rusya'nın belki nasıl Afganistan'ın işgali Sovyetler Birliği'nin sonu olduysa Suriye işgali de muhtemelen Putin'in sonu olabilir."

Putin'in Suriye'de oynanan oyunun farkına vardığı için akıllı davranarak işgali çok fazla uzatmadığını söyleyen Aktay, ABD'nin de Suriye'de oynadığı oyunun dürüst bir oyun olmadığını ifade etti.

- "ABD'nin İran'ın önünü açtığına dair bir takım söylentiler var"

Aktay, ABD'nin, oyunun içerisinde Putin'e de biçilen bir rol olduğunu ve o rolün Rusya'ya çok hayırlı bir netice getirmeyeceğini gören Putin'in tamamen çekilmese bile güçlerini çekme kararı verdiğini belirtti.

Aktay, şöyle devam etti:

"Aynı şeyi Hizbullah da yapmış oldu. Çünkü İran'ı da bekleyen bir tehlike. İran, bölgeyi Şiileştirmek, emperyal bir hevesle her tarafa yayılmak gibi bir iddiaya sahip. Hatta ABD'nin İran'ın önünü açtığına dair bir takım söylentiler var ama doğrusunu söylemek gerekiyorsa ben hiçbir zaman o düşüncelere itibar etmedim. Bölgede oynanan oyun açıkçası bölgede hiç kimseye hiçbir şey kazandırmayan, bölgede sadece ABD'nin de kazandığını diyemeyeceğim çünkü orada Amerika'nın da kaybedeceği oyun."

- "Suriye halkının yararı, bölgedeki herkesin yararıdır"

Türkiye'nin ortaya koyduğu son derece samimi ve Suriye halkının geleceği olarak düşünülen programa uyulmadığı sürece bölgede herkeste kaygının söz konusu olacağını ileri süren Aktay, Türkiye'den başka hiç kimsenin Suriye'nin geleceğini düşünemediğini vurguladı.

Aktay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sadece Suriye'nin geleceğini inşa etmek aynı zamanda bütün Ortadoğu'nun iyiliğini içermek anlamına geliyor. Biz Suriye'de, Suriye halkının geleceğini düşünürken İran'ın zararını istemedik, Rusya'nın ve bölgede herhangi bir gücün zararını istemedik. Suriye halkının yararı, bölgedeki herkesin yararıdır. Rusya burada basit işler hesabına girerek, orada üslerini kaybedecek hesaplarına girerek, kendisine uzatılmış oltaya adeta atlamış oldu. Kaybetti ve o kaybetmekle kalmadı herkese kaybettirdi. Suriye'yi Suriye halkına bırakacaksınız, Suriye halkı kendi geleceğine karar verecektir. Suriye şu an Esed'i istememekle çok açık elde olan bir gerçekliktir. Çünkü kendi halkından 500 bin insanın kanına girmiş olan bir diktatörün, caninin artık halkın başında kalmasına başta kendi halkı zaten rıza göstermemektedir. Suriye halkının bu talebine, isteğine saygı duyulmalıdır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.