AK Parti'den CHP'ye "dokunulmazlık" ziyareti

AK Parti'den CHP'ye "dokunulmazlık" ziyareti
CHP Grup Başkanvekili Özel: - "AK Parti'nin biraz revize ettiği ama bizim beklentimizin çok gerisinde olan bu teklifine karşı nasıl bir yanıt vereceğimiz, yetkili kurulun alacağı karar"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'nin dokunulmazlıklara ilişkin yeni teklifini biraz revize ettiğini, ancak beklentilerinin çok gerisinde olduğunu belirterek, "Nasıl bir yanıt vereceğimiz yetkili kurulun alacağı karar." dedi.

Özel, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın dokunulmazlıklara ilişkin ziyaretinin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin daha önce CHP Grubu'na ilettiği teklife, üçlü bir öneriyle yanıt verdiklerini anımsatan Özel, Bostancı'nın kendisini ziyaret ederek, revize ettiği teklifi sunduğunu bildirdi.

AK Parti'nin sunduğu son teklifte, bir öncekinden farklı olarak Başbakanlık ve Adalet Bakanlığındaki dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine intikalinin bulunduğunu aktaran Özel, CHP'nin, yasanın çıktığı tarihe kadar işlenen tüm suçları kapsamasını istediğini belirterek, "Başsavcılıklarda bekleyen, hatta 'nasılsa dokunulmazlık zırhı var, bu yüzden yazdığım fezlekenin işleme alınması söz konusu değil, ayrıca kendimi hedef haline getiririm' diye endişelenen bazı yargı mensuplarının, bu endişelerini giderecek, yazdığı fezlekenin aynen işleme girmesini sağlayacak olan, yasanın çıktığı tarihte işlenmiş olan tüm suçlar demiştik. Bu konuya, AK Parti'nin böyle yaklaşmadığı anlaşılıyor." diye konuştu.

Özel, şu bilgileri verdi:

"Temel ayrılık noktası da şu olarak görüldü, içeride de konuştuk: Biz sadece milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlığın yeterli olmayacağını, şu anki ve geçmişteki bakanlarla ilgili yasanın çıkacağı tarihe kadar işlenmiş tüm suçların da soruşturma komisyonu kurma ihtiyacı olmaksızın, ilgili yargı merci olan, bakanlar için burası, Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesi olması gerektiğini düzenlemiştik. Sayın Naci Bostancı'nın sunduğu teklifte bu yok. Onlar mevcut ya da eski bakanların, kanun çıktığı tarihe kadar işledikleri suçlarla ilgili fezlekelerin de işleme alınmasıyla ilgili bir adım atmıyorlar. Bu, bizim açımızdan son derece önemli bir durumdur. Çünkü hem geçmişteki hem de şu anki bakanların dokunulmazlık zırhı içinde tutulma konusundaki iktidar partisinin gayretini, bu konudaki kararlılığını anlamakta güçlük çekiyoruz, bunu manidar buluyoruz."

- Teklif, Kılıçdaroğlu'na iletildi

Özel, sunulan teklifi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ilettiklerini vurgulayarak, partinin yetkili organlarında görüşüldükten sonra, çok zaman geçirmeden AK Parti'ye görüşlerini sunacaklarını kaydetti.

CHP'li Özel, yaptıkları üçlü önerilerin kabul edilmesi halinde bu konuda derhal harekete geçilebileceğini, belirterek, zamanlarının bulunmadığını bildirdi.

AK Parti'nin, CHP'nin önerilerinde hukuki hata olduğuna ilişkin açıklamalarını ve çıkan haberlerin sorulması üzerine Özel, görüşmede, Bostancı'ya, "Basından, teklifimizde hukuki eksiklik olduğuna yönelik değerlendirme duyduk" dediğini, Bostancı'nın bu değerlendirmeyi teyit etmediğini, tekrarlamadığını anlattı.

Özel, "CHP'nin AK Parti'ye sunduğu teklifte, yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş tüm suçlar deniliyor. Kapanmış süreç konusu doğru değil. O konuyla ilgili ortaya çıkabilecek, çıkmış yeni delil, soruşturma komisyonu kurulmasını mümkün kılacaktır. Bir hukuki eksiklik değil, AK Parti'nin bakanlarla ilgili hem geçmişteki hem de bugünkü bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğunu veya onları, bu dokunulmazlık zırhının arkasında tutmayı son derece önemsedikleri anlaşılıyor. " diye konuştu.

AK Parti'nin, teklifinde ısrarlı olması halinde CHP'nin tutumunun sorulmasına Özel, "Tüm grupların bu konuda hassasiyet göstermesi lazım. Anayasanın amir hükmü gereğince gruplar grup kararı alamaz, milletvekilleri kararları kendileri vermek durumunda. CHP, AK Parti'nin biraz revize ettiği ama bizim beklentimizin çok gerisinde olan bu teklifine karşı nasıl bir yanıt vereceğimiz, yetkili kurulun alacağı karar. Onu, önümüzdeki günlerde ileteceğiz." karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde paralel yapılanmanın darbe yapacağına yönelik haberler üzerine, TSK'nın açıklama yaptığına ilişkin de Özel, son günlerde çok dillendirilen bir konuya dair, TSK'nın açıklama yapma ihtiyacı duymasının, üzerinde düşünülmesi gereken bir durum olduğunu kaydetti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.