AK Parti'den TÜSİAD'a "sicil" göndermeli tepki

AK Parti'den TÜSİAD'a "sicil" göndermeli tepki
AK Parti Grup Başkan Vekili Turan, TÜSİAD'ın açıklamasıyla ilgili, "Eski Türkiye günlerini andıran açıklamalar kimseye yarar sağlamaz." açıklamasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Dün Türkiye'yi büyükelçilere şikayet eden Kılıçdaroğlu, bugün benzer bir mantıkla soluğu TÜSİAD'ın yanında alıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu arayışları, tamamen siyaset üretememesinin bir sonucudur." dedi.

Turan, Meclis'te basın mensupları ile sohbet toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bülent Turan, bu hafta Genel Kurulda elektrik enerjisi satışından alınan TRT payının kaldırılması, doğal gaz piyasasında tüketicilerin korunmasına yönelik adımlar ve kalfalık öğrencilerine ücret iyileştirmesi düzenlemelerini öngören kanun teklifini yasalaştırmayı planladıklarını söyledi.

Ardından stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılması, Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca tahsil edilmesi gereken tutarlar için 31 Aralık 2023'e kadar icra takip işlemlerinin durdurulması gibi düzenlemeler içeren 9 maddelik kanun teklifini görüşmeyi planladıklarını bildiren Turan, daha sonra da komisyonda kabul edilmesi halinde asgari ücretten gelir ve damga vergilerinin alınmamasını düzenleyen teklifi ele alacaklarını belirtti. Turan, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmamasıyla işverenlerin üzerindeki 450 lira civarında yükün kalkacağını kaydetti.

Bülent Turan, kanun teklifinde yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartının 20 kilovat olarak değiştirilmesi gibi önemli düzenlemelerin de yer aldığını anımsattı.

- "İŞÇİ DE BİZİM İŞVEREN DE"

"İşçi de bizim işveren de." diyen Turan, asgari ücretliyi de memuru da işçiyi de emekliyi de enflasyona ezdirmemek için gereken adımları atmaya devam edeceklerini vurguladı.

Zor bir süreçten geçtiklerini, ancak bu süreci hep birlikte atlatacaklarını dile getiren Turan, şöyle konuştu:

"Burada iktidar kadar muhalefete de sivil toplum kuruluşlarına da sorumluluklar düşüyor. Kılıçdaroğlu'nun ibretlik görüşmesinden sonra sicili malum TÜSİAD açıklama yapıyor. Dün Türkiye'yi büyükelçilere şikayet eden Kılıçdaroğlu, bugün benzer bir mantıkla soluğu TÜSİAD'ın yanında alıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu arayışları, tamamen siyaset üretememesinin bir sonucudur. İş dünyasının fikirleri, önerileri, elbette bizim için kıymetli. Ancak Türkiye, ne yaptığını bilen bir ülke. 'Denenmekte olan ekonomi programları' gibi ifadeleri doğru bulmuyoruz. Bu, ihracatta son 12 ayda yakalanan 221 milyar dolar seviyelerindeki başarılara da haksızlık. Eski Türkiye günlerini andıran açıklamalar kimseye yarar sağlamaz. Kimse Kılıçdaroğlu'nun ipiyle kuyuya inmesin. Göreceksiniz, bu süreci de aşacağız. Paradan para kazanan, zengini daha da zengin yapan bir sistem, birilerinin işine gelebilir; ama üreten, ihracatını ve istihdamını artıran bir ülke yarınlarımızı daha güçlü kılacak."

- "GURURUMUZ ASELSAN ALGI PEŞİNDE KOŞANLARA RAĞMEN BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK"

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, bazı kesimlerin ASELSAN üzerinden yine yalan ve algı peşinde olduğunu ifade ederek, "Yalanın kendileri için hayat mottosu olduğunun gayet farkındayız. 'ASELSAN Katarlı oldu' haberi tamamen yalan. ASELSAN, aziz milletimizindir. ASELSAN'ın marka ve isim haklarını korumak amacıyla faaliyet gösterdiği ülkelerde yaptığı uygulamanın çarpıtılmasının kime ne faydası var? Anlaşılan savunma sanayide atılan tarihi adımlar birilerini rahatsız ediyor. Türkiye'nin savunma sanayinde yerlilik ve millilik oranını yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkarması birilerini rahatsız ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Savunma sanayinin yıldızlarından ASELSAN'ın 12 ülkede faaliyet gösteren, 73 ülkeye ihracat yapan küresel bir Türk şirketi olduğunun altını çizen Turan, "Yurt dışında yaptığı yatırımlar kapsamında, ASELSAN daha önce de 'ASELSAN Ukraine', 'ASELSAN Pakistan' markalarının tescil başvurularını da gerçekleştirmişti. Bu durumda ASELSAN, Pakistan'a ya da Ukrayna'ya satılmış mı oldu?" diye sordu

ASELSAN tarafından bu haber ve paylaşımlara yönelik hukuki süreç başlatıldığını anımsatan Turan, ASELSAN'ın 2003'te 324 milyon TL cirodan 2020 yılında 16,1 milyar TL'ye ulaştığını, 2021 yılı 9 aylık cirosunun ise 10,3 milyar TL olduğunu söyledi. Turan, "Gururumuz ASELSAN algı peşinde koşanlara rağmen büyümeye devam edecek. Türkiye'nin, markalarımızın büyümesine, yükselmesine omuz vermek de iktidarıyla muhalefetiyle herkesin görevidir. Başka Türkiye yok." dedi.

- "STOKÇULUK, ÖNCE İNSANİ VE AHLAKİ BİR KONU"

Zor bir süreçten geçildiğini ve bunu inkar etmediklerini dile getiren Turan, "Döviz kurundan kaynaklı, salgından, kuraklıktan, dünyadaki emtia sıkıntısından kaynaklı, mesela araçlardaki çip krizi gibi sorunlardan dolayı fiyatlar artıyor. Üzülerek ifade ediyorum ki fırsatçılık ve stokçuluk yapanlar var. Tabii ki ekonomideki sorunların tek sebebi stokçuluk değil. Ancak bu konuyu denetim ve müeyyideden önce insani ve ahlaki bir konu olarak görüyoruz. Bu işini düzgün yapan esnafımıza, tacirlerimize, firmalarımıza da haksızlık." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TÜSİAD TEPKİSİ: BİZİMLE MÜCADELE EDEMEZSİNİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında faiz eleştirilerine yanıt vererek, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin" dedi.

Konuşmasında TÜSİAD’a tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜSİAD ve yavruları size sesleniyorum. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik yollarını, versiyonlarını aramayın, bizimle mücadele edemezsiniz. Son 19 yıldır attığımız her adımda önümüze çıkartılan engellerin arkasındaki saik neyse, bugünlerde yaşananların sebebi de aynıdır. Diğer ülkeler hayata geçirdiğinde alkışlanan her adım, Türkiye teşebbüs ettiğinde akıl dışı bir saldırıyla karşılaşıyoruz. Hükümetimizin uyguladığı ekonomi politikası kararlılıkla devam edecek. Türk ekonomisi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da serbest piyasa ekonomisi kurallarına uygun şekilde yoluna devam edecektir. Bu ülkeyi bir dolar karşılığında vatanlarını satanların ellerine de bırakmadık, bırakmayacağız. George, Hans bunlar gelip de bizim Merkez Bankamızın döviz rezervini yükseltmeyecek. Biz yükselteceğiz, bundan hiç endişeniz olmasın” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatırlayın 6 sıfırı attığımız zaman karşı çıkanlar, 'Taksim Meydanı'nda anırırım' diyen köşe yazarları şimdi yine aynı şeyleri söylüyor" açıklamasında da bulundu.

YENİ EKONOMİ POLİTAKASINI ELEŞTİRMİŞTİ

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan yeni ekonomi politikasını eleştirerek, "İzlenmekte olan faiz indirim politikası sonrasında duruma baktığımızda şunu görüyoruz: TL’de şiddetli bir değer kaybı yaşanıyor. Maliyetler yükseliyor. Enflasyon hızlanıyor; halkın satın alma gücü eriyor. Üstelik kredi faiz oranları düşmediği gibi yükseliyor. Yeni yatırım yapmak bir tarafa yeni yıl için üretim planlamaları bile yapılamıyor.

Çünkü bu planlamaların temel parametreleri olan enflasyon ve kur tahminleri her an değişiyor. Mal sevkiyatları da aksıyor. Düşük faizler sayesinde uzun vadeli yatırımlarla ekonomik yapıyı değiştirmek ve cari fazla veren bir ekonomi olmak için çabalarken, eldekini de kaybetme riski ortaya çıkıyor.

Ekonomiler uzun vadede büyüme ve istihdam yaratmayı hedefler. Buna üretim yapısının daha fazla katma değer yaratan, teknoloji yoğun ve rekabetçi yönde değişmesini de ekleyebiliriz. Uzun vadeye kısa vadelerden geçerek ulaşılır. Kısa vadeli öncelik ise istikrardır.

İstikrar sağlanmadan uzun vadeli hedeflerin hiçbirisini gerçekleştirmek mümkün olmaz. Çünkü üretim ve yatırım kararları istikrar olmadan, öngörülebilirlik olmadan verilemez. Geleceği güvenilir biçimde tahmin etmeden üretim ve yatırım planlaması yapılamaz; yeni sipariş verilemez; yeni elemanlar istihdam edilemez. Yani istikrar olmadan üretim de büyüme de olmaz. Üretim ve yatırım yoksa ihracat da olmaz. Üretim odaklı ihracatı önceleyen ekonomi modelinin amaçladığı hedeflere istikrarsız bir ekonomi ile ulaşılamaz." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.