Akademik Personele Zam Tasarısı, Tbmm Genel Kurulu'nda

Akademik Personele Zam Tasarısı, Tbmm Genel Kurulu'nda
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, "Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, "Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır" dedi. 

TBMM Genel Kurulu'nda Akademik personele yüksek öğretim verilmesini öngören Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor. 

Öğüt, tasarının 1. maddesine ilişkin önerge üzerine yaptığı konuşmada, düzenlemenin olumlu ancak yetersiz olduğunu savundu. Öğüt, Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde araştırma görevlisi olarak görev yapanların da tasarıya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hastanelerde görev yapan uzman doktorların doçent ve profesör olmalarının önünün açılmasına ilişkin sözlerini de değerlendiren Öğüt, "Hala kendini Başbakan sanan Cumhurbaşkanı şimdi de 'devlet hastanelerindeki doktorlara doçentlik, profesörlük imkanı verelim' diyor. Bu yönde bir düzenleme akademik sistemi temelden sarsacaktır" diye konuştu.   

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut ise konuşmasında akademik sıkıntıların giderilmesi için Yükseköğretim Bakanlığı kurulması önerisinde bulundu. 

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem de madde üzerine yaptığı konuşmanın başında böylesine yararlı bir kanuna vesile olan herkese teşekkür etti. Erdem, ancak bugün içinde bulunan şartlarda üniversite öğretim elemanlarına verilen bu ekonomik desteğin, onların ülkeye yaptıkları büyük hizmetlerle eşdeğer olmadığını da söyledi. 

Erdem, tasarı ile sağlanan hakların 2014 yılından geçerli olmasını da istedi. 

 

-"Çok gecikmiş bir tasarıdır"

 

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da akademisyenlerin bu tasarıyı 14 yıldır beklediğini, bu 14 yılın 12 yılının da AK Parti iktidarında geçtiğini ifade etti. "Bu çok gecikmiş bir tasarıdır" diyen Oyan, düzenleme ile öğretim elemanlarının ücretlerine zam yapılmayıp yan ödemelerle iyileştirme sağlandığına da dikkati çekti. 

Akademik teşvik ödeneğinin nasıl hesaplanacağının tasarıda belirtilmediğinin altını çizen Oyan, bu hesaplamalarda haksızlıklar yaşanabileceğini savundu. 

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise yıllarca bilim üreten insanların hak ettikleri ücretlerden mahrum olmasının üzüntü verici bir durum olduğunu, ayrıca yalnızca ücretlerin değil, özlük haklarının da iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Atılan adımı yetersiz görmemizle birlikte, sahipleneceğimizi de belirtmek istiyorum" dedi. 

Çelik, yeni bir anayasa yapılarak bu kapsamda YÖK'ün de kaldırılması gerektiğini savundu.  

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de yaptığı konuşmada tasarıdaki ödeneklerin miktarına ilişkin maddelerin yeterli açıklıkta olmadığını söyledi. Genç, iktidarın eğitim sistemini temelinden sarsacak uygulamaları hayata geçirdiğini ileri sürerek, "Türkiye'nin ortaçağ karanlıklarına götürülmesi için gerekli bütün tuzaklar kuruldu" dedi. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.