Akademisyen Çelebioğlu anıldı

Akademisyen Çelebioğlu anıldı
Divan, halk, tekke edebiyatı üzerine yazdığı eserleriyle Türk edebiyatına önemli katkılar sağlayan akademisyen Prof. Dr. Amil Çelebioğlu, FSMVÜ'de anıldı

İSTANBUL (AA) - Türk edebiyatına önemli katkılar sağlayan akademisyen Prof. Dr. Amil Çelebioğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde (FSMVÜ) öğrencileri ve dostları tarafından anıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, divan, halk ve tekke edebiyatı üzerine eserleriyle tanınan Prof. Dr. Çelebioğlu'nun vefatının 26. yılı dolayısıyla FSMVÜ Edebiyat Fakültesinde anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen "İlmiyle Amil Örnek Bir Akademisyen Prof. Dr. Amil Çelebioğlu" panelinde konuşan Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sebahat Deniz, Çelebioğlu'nun öğrencisi olduğunu hatırlatarak, onun hayat hikâyesini fotoğraflar eşliğinde anlattı. Edebiyat eğitiminden akademisyenliğine, şiire ilgisinden öğrencileriyle ilişkisine kadar Çelebioğlu'nun hayatına dair bilgiler veren Deniz, üniversite yıllarında böyle şahsiyetleri tanımanın öğrencilerin ufkunu açtığını belirtti.

FSMVÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak ise Çelebioğlu'nun, eserlerini hazırlama sürecinde gösterdiği titizlik ve çalışma disiplininden bahsetti. Çelebioğlu'nun asistanlığının ilk yılında 26 bin beyitlik Mesnevi-i Şerif'i yorumladığına dikkati çeken Öztoprak, şunları anlattı:

"Hocamız, doktora tezi sırasında Yazıcıoğlu Mehmed'in siyer türündeki eseri Muhammediye'ye yönelik çalışmalar üzerinde özellikle durdu. Hocamız, Muhammediye'nin 58 nüshasını incelemiştir. Elde edemediklerinin künyelerini vermiştir. Metinden önceki inceleme kısmında müellifin babası, kardeşi, dostları ve bir şekilde temas kurduğu kişilerin hayat hikâyelerini, eserlerini incelemiştir. 'Acaba onlarda Yazıcıoğlu Mehmed ile ilgili bir bilgi bulabilir miyim' diye çabalamıştır. Bugün akademisyenler, bu tarz çalışmalar yapmıyor. Bu araştırmalar, o eserin edebiyat tarihi içinde nerede durduğunu tespit için çok değerlidir."

FSMVÜ Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Yavuz da Çelebioğlu'nun lisede öğrencisi, üniversitede çalışma arkadaşı olduğunu aktardı. Çelebioğlu ile farklı şehirlerdeyken birbirlerine yazdıkları mektuplara değinen Yavuz, "Çok vefalı bir hocaydı. İsteklerinde keyfilik ve ilim dışılık olmazdı. Öğrencilerini her bakımdan yetiştirirdi. Onun bizden istedikleriyle kendi geleceğimizi de hazırlıyorduk" ifadesini kullandı.

Panelin kapanış konuşmasını yapan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman "Amil Çelebioğlu, edebiyatla ilgilenen herkesin kaynak eser olarak vazgeçemediği eserler ortaya koydu. Konya Selçuk Üniversitesi'nde sadece bir derste onu dinleme şerefine eriştim. Bugün, onun ne kadar değerli bir insan olduğunu yeniden öğrenmiş olduk" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.