Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem! Resmi gazetede yayımlandı

Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem! Resmi gazetede yayımlandı
Küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin akaryakıt fiyatlarındaki hızlı hareketliliğini önlemek adına uygulamaya konulan eşel mobil sistemi Resmi Gazete’de yer alan kararla sona erdi. Yeni düzenleme petrol ürünlerine zam olarak yansıdı

Akaryakıt fiyatlarında küresel ölçekte yaşanan gelişmelere ve kur hareketliliğine bağlı yaşanan artışların tüketiciye doğrudan yansıtılmasını önlemek amacıyla uygulanan eşel mobil sistemi, bugünkü Resmi Gazete’de yer alan kararla birlikte kaldırılmış oldu.

YENİ KARARDAN SONRA ZAM GELDİ

Eşel mobil uygulamasının kaldırılması ile birlikte petrol pompa fiyatına hızlı bir şekilde vergi zammı yansıdı. ÖTV farkı LPG’ye doğrudan yansıtılırken, benzine ise kademeli olarak yansıtılacağı öğrenildi.

akaryakit-fiyatlari.jpg

LPG'DE EŞEL MOBİL ÖNCESİ SİSTEME DÖNÜŞ YAPILDI

LPG'de ise eşel mobil öncesi sisteme dönüldü.

Buna göre, LPG türünde eşel mobil sistemi kapsamında son olarak kilogram başına 9,2190 lira olarak uygulanan ÖTV tutarı, bu sistem öncesindeki 11,3830 lira seviyesine yükseltildi.

Bu ÖTV düzenlemesi nedeniyle bugünden itibaren LPG otogaz pompa fiyatında yaklaşık 1,48 lira artış oldu.

motorine-zam.jpg

ÖTV AKARYAKITA KADEMELİ YANSIYACAK

Benzinde eşel mobil öncesi sisteme dönüş nedeniyle beklenen 12,47 liralık fiyat artışı, ÖTV'nin tek seferde değil, kademeli olarak geri getirilmesiyle engellendi.

Eşel mobil sisteminin sona ermesiyle normal şartlarda benzinde litre başına 10,39 lira ÖTV artışı yapılması, ÖTV tutarının eşel mobil öncesi tutar olan 14,8277 lira olması ve bunun da pompa fiyatına yaklaşık 12,47 lira zam olarak yansıtılması bekleniyordu.

Ancak piyasadaki fiyat baskısını azaltmak amacıyla ağustosta motorin için yapılan düzenlemeye benzer şekilde benzin için de "kademeli geçiş" modeli getirildi.

motorine-zam-gelecek.jpg

YENİ DÜZENLEME BENZİNE 4,15 TL ZAM OLARAK YANSIDI

Buna göre, benzindeki ÖTV tutarı ekim ayında litre başına 7,9000 lira, kasımda 11,3600 lira ve aralıkta 14,8277 lira (eşel mobil öncesi ÖTV tutarı) olarak belirlendi. Bu ÖTV düzenlemesi nedeniyle bugünden itibaren benzin pompa fiyatında yaklaşık 4,15 lira artış bekleniyor. Dolayısıyla 1 Ekim'de piyasa fiyatının 12,47 lira yerine 4,15 lira artması ve 8,32 lira daha az artış yapılması sağlandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.