Akaryakıt kaçakçılığına darbe

Akaryakıt kaçakçılığına darbe
Bu yılın ilk çeyreğinde toplam değeri 271 milyon lira olan 113 bin tonluk kaçak akaryakıt ticareti engellendi- Kaçak akaryakıt arasında ilk sırayı 89 bin ton ile motorin alırken, bunu 22 bin 500 ton ile madeni yağlar, 889 ton ile baz yağlar ve 67 ton ile

ANKARA (AA) - UĞUR ERTAŞ - Türkiye'de gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda bu yılın ilk çeyreğinde 271 milyon lira değerinde toplam 113 bin tonluk akaryakıt kaçakçılığı önlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yasal olmayan her türlü ticaretin önlenmesine ilişkin çalışmalarını yoğunlaştıran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki muhafaza memurları, kaçak akaryakıta geçit vermedi.

Gerçekleştirilen operasyon ve yapılan tespitler soncunda, yılın ilk çeyreğinde toplamda 271 milyon liralık akaryakıt kaçakçılığı engellendi. Söz konusu rakamın 716 bin liralık kısmı operasyonlar sonucundaki fiili ele geçirmelerden, geri kalan 270 milyon 247 bin liralık kısmı ise genellikle "kağıt üzerinden" yapılan kaçakçılık girişimlerinin önlenmesinden oluştu.

Denetimler sırasında firmaların maliye kayıtları ve yazar kasalar üzerinde yapılan oynamalar, sahte belge kullanımı, muhasebe kayıtları suistimalleri, vergi ve gümrük mevzuatının ihlali yoluyla yapılan suistimaller de tespit edilerek, gerekli işlemler yapıldı.

- İlk sırada motorin var

Elde edilen verilerden derlenen bilgiye göre, yılın ilk çeyreğinde toplamda 113 bin ton akaryakıt ve madeni yağ kaçakçılığı engellendi. Bu ürünler arasında ilk sırayı 89 bin ton ile motorin alırken, bunu 22 bin 500 ton ile madeni yağlar, 889 ton ile baz yağlar ve 67 ton ile de fuel oil izledi.

Geçen yılın tamamında 824 milyon 791 bin lira değerindeki 378 bin 934 ton akaryakıt kaçakçılığı engellenmişti.

Bu arada, kaçak akaryakıt kullanılmaması yönünde uyarılarda bulunan uzmanlar, söz konusu yakıtların özellikle araçların motorlarının çalışma sistemlerine verdiği zararlara işaret ediyor. Kaçak akaryakıt kullanılmasının araçların motor bloklarının parçalanması başta olmak üzere, erken ateşleme, gaz kelebek gövdesinin aşırı kurum bağlaması ve dizel enjektörlerin tıkanması gibi arızalara neden olduğu belirtildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.