Akaryakıt zamları seyahati olumsuz etkiliyor

Akaryakıt zamları seyahati olumsuz etkiliyor
Türkiye’de en çok seyahat etmek amacıyla kullanılan otobüslerin yerini uçaklar ve yüksek hızlı trenler aldı.

Türkiye’de en çok seyahat etmek amacıyla kullanılan otobüslerin yerini uçaklar ve yüksek hızlı trenler aldı. Son 3 sene öncesine kadar uygun fiyatlı olmasından kaynaklı oldukça popüler olan otobüsler, şimdilerde 2’inci veya 3’üncü planda seyahat aracı olarak kullanılıyor. Artan fiyatlar ve dövizle alakalı olarak her gün petrole ve akaryakıta gelen zamlar otobüs fiyatlarına da etki etti. Son üç haftadır yaşanan akaryakıt zammına bağlı olarak bilet fiyatları da yükselişe geçti.

‘GÜN GEÇTİKÇE İSTİHDAM KAYBEDİYORUZ’

Sabit girdiler ve en büyük masraf olan akaryakıt fiyatlarının düşmesi karşısında ancak otobüs fiyatlarını aşağıya çekilebileceğini söyleyen Metro Seyahat Konya Genel Müdürü Ahmet Yılmaz, araçların zararına çalıştığını ve çok yüksek maliyetlerin oluştuğunu dile getirdi. Rakipleri konumunda yer alan hava yollarının, ÖTV’siz ve KDV’siz yakıt alabildiğini ve yine Yüksek Hızlı Trenin (YHT) az bir masrafla yolcu taşıyabildiğini, kendilerinin ise tamamen petrole ve akaryakıta dayalı karayolu taşımacılığı yapmak zorunda kaldığını belirten Ahmet Yılmaz, acil bir desteğe ihtiyaçlarının olduğunu açıkladı. Özellikle kendilerine de diğer sektörlerdeki gibi KDV indirimi sağlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Yakıtlarda bizlere özel bir ayrıcalık verilmesi lazım. Çünkü gün geçtikçe istihdam kaybediyoruz. Sürekli otogarda bulunan araç sayısı düşmeye devam ediyor. Bu, her bir otobüs için 3 ila 4 kişi işini kaybediyor anlamına gelir. Öncelikli olarak fiyatların kendisinden ziyade mazot ve akaryakıt artışı olduğu müddetçe ona paralel olarak bilet fiyatlarının artması doğaldır” şeklinde konuştu.

metro-konya-genel-muduru-ahmet-yilmaz.jpeg

“’ORTA GELİRLİ AİLELER SEYAHATLERİNİ ERTELİYOR’

“Önümüzdeki günlerde zam olacak mı? Olmayacak mı? Mevzusu, petrole zam gelecek mi? Veya gelmeyecek mi? Cevabına bağlıdır” diyerek sözlerine devam eden Ahmet Yılmaz, “Petrole zam olduğu müddetçe birebir bağlı olan bu sektörde de elbette zamlar olacaktır” dedi. Eskisi gibi yolcu talebinin olmadığını ve fiyatlara bağlı olarak yolcuların seyahatlerini ertelediklerini söyleyen Yılmaz, “Bir kısım var Türkiye’de. Onlar kendi araçlarıyla fiyat ne olursa olsun gidip gelebiliyor. Diğer bir kısmı ise özellikle hava yolunu kullanıyor. Hedef kitlemizin içinde olan orta gelire sahip gruplar ise büyük oranda seyahatlerini erteliyorlar. Buna bağlı olarak biz fiyatların derhal düşürülmesinden yanayız. Girdiler ve sanayi kesimindeki yedek parça problemi tamamen dövize dayalı. Özellikle tamir masrafları geçen yıla oranla üçe dörde katlanmış durumda. En çok kontrol altında olan yolcu taşıma şekli karayollarına bağlı otobüs taşımacılığıdır. Ulaştırma Bakanlığına bağlı fiyat cetvellerine göre taban ve tavan fiyat uygulaması vardır. Bu belirlenen miktarın ise üstüne çıkamazsınız. Dolayısıyla o tavanı geçen bir fiyat söz konusu değildir. Bizler rekabet ortamında yolcunun az olduğu zamanda fiyatları düşürmekten yanayız ki yolcular bize gelsin. Fakat bu fiyatlar doğrultusunda ise otobüs firmaları zarar ediyor. Birçok firmaların ise zarara bağlı olarak araç sayıları ciddi oranda azaldı” dedi.

‘UYGUN FİYATA TREN İLE GİDECEKTİK’

Yolcular arasında yer alan Halit Çakar, fiyatların normal olmadığını ancak almakta çok fazla zorluk çekmediklerini söyledi. Son aylarda zammın git gide çoğaldığını ifade eden ve Konya’dan Adana’ya 250 TL’ye gideceğini söyleyen Çakar, “Bir buçuk ay önceki otobüs biletini 180 TL’ye almıştım. İki veya üç ay önce bindiğim bilete 130 TL ödedim. Normalde daha uygun olduğu için tren ile gidecektik. Ancak bilet bulamadığımız için otobüsle gitmeyi tercih ettik” ifadelerini kullandı.

‘2 DEĞİL, 3 DEFA DÜŞÜNÜYORUM’

Konya’dan Antalya’ya seyahat edeceğini ve otobüs fiyatlarının pahalı olduğunu söyleyen Mücahit Keskin, fiyatların düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Otobüse binerken 2 değil 3- 4 defa düşündüklerini dile getiren Keskin, “Seyahat için bir yere gittiğimizde otobüs ücreti ve diğer ücretler düşünüldüğünde gitmemiz zorlaşıyor. Şu anda ise Konya’da Antalya’ya gideceğim. Bugün gideceğim sefer için ödediğim ücret ise 250 TL. Daha öncesinde ortalama 4 ila 5 ay önce bindiğim otobüs biletine 150 TL vermiştim” dedi. ( Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.