Akhisar-Konya maçı açıklaması

Akhisar-Konya maçı açıklaması
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında verilen penaltının doğru olmadığını, ilk yarıda bir pozisyonda da penaltının verilmediğini belirterek, maçtaki hakemlerden Ekrem Kan ve Hüsey

MHK'nin, TFF'nin Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlediği haftalık olağan değerlendirme toplantısında konuşan Alp, 11. haftadaki Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında penaltı pozisyonlarında hakemlerin hatalar yaptığını belirterek, "İlave yardımcı hakemimiz Hüseyin Sabancı, diğer yanda da ikinci yardımcı hakem Ekrem Kan, maalesef algı eksikliğinden dolayı doğru karar verememişlerdir. İkisi de bundan sonraki maçlarda bir müddet görev alamayacaktır. Verilen penaltının yaptığımız çalışma neticesinde penaltı olmadığı, ilk yarıda Hüseyin Sabancı'nın önünde olan elle müdahalenin de penaltı olduğu doğrultusunda karara vardık" diye konuştu.

 

Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel'in karşılaşmada ceza sahası çizgisi üzerinde müdahale ettiği topla ilgili olarak Zekeriya Alp, "Çizgi üzerinde bir müdahale ve hakemin kararı doğrudur. Böyle kararlar, yani anlık ve süratli şekilde oluşan hareketlerde yardımcı hakemlerin karar vermesi gerçekten çok zor. Zaman içinde bunlarla ilgili hatalar olabiliyor, bunu da anlayışla karşılamamız lazım" ifadelerini kullandı.

 

- "Emre ümit ediyorum bundan ders alır"

 

Zekeriya Alp, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun çok sevdiği bir futbolcu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

"Emre'nin zaman zaman agresif hareketleri var. Bu tamamıyla oyuna konsantrasyonuyla ilgili bir durum. Futboldan gelmiş bir kişi olarak bunu bir yere kadar normal karşılayabiliriz. Ancak saha içinde zaman zaman yaptığı hareketler, hakemlerle konuşma tarzı, el kol hareketlerini sıkça kullanması, gerek kendi oyunu, gerek takımdaki arkadaşlarının oyununu ve gerekse de seyirciyi yanlış yerlere yönlendiriyor. Emre kardeşimizin bu hareketleri, ümit ediyorum son olur ve bundan ders alır. Zira oyunun bir bölümünde takımını eksik bıraktı."

 

Emre'nin maçın ilk yarısında rakibinin bileğine tabanla girişinin kesinlikle sarı kart olduğunu dile getiren Alp, "Bu hareket çok aşırı bir şekilde yapılmışsa kırmızı kartla değerlendirilir. Eğer bir hakem böyle bir pozisyonda bu değerlendirmeyi yapmıyorsa o zaman biz o arkadaşa ceza veriyoruz. Yani görev vermiyoruz. Emre'nin ikinci devre parmak hareketi var. Bu hareketin sarı kartla cezalandırılması gerekiyor. Hakemimiz de bu anlamda karar vermiş. Akabinde de Emre'nin ağzından çıkan bazı kelimeler dolayısıyla ikinci sarı kartla cezalandırıldı ve oyun dışı bırakılmış" diye konuştu.

 

Alp, gazetecilerin direkt kırmızı kartla oyundan atılan Emre'nin ikinci sarı karttan atıldığını söylediğini belirtmesi üzerine, "Öyle mi ifade ettim, özür dilerim" dedi.

 

- "Özgür Yankaya'nın hareketi istem dışı ama olmaması gerekir"

 

Zekeriya Alp, Gaziantepspor-Galatasaray maçında hakem Özgür Yankaya'nın gol sırasında ayağını hareket ettirmesinin istem dışı bir hareket olduğunu söyledi.

 

Yankaya'nın bir refleks hareketi yaptığını anlatan Alp, "Bu hareketi uzun yıllar futbol oynamış bazı kişiler maç izlerken yapabilir, zaman zaman ben de yapıyorum, gayri ihtiyari oluşan istem dışı bir hareket. Kendisiyle konuştuğumda o da bu ifadeyi kullandı. Farkında olmadığını, maçtan sonra bir arkadaşının konuyla ilgili maçı izledikten sonra söylediğini, kendisinin de bu hareketi nasıl yaptığına şaşırdığını bana ifade etti. Olabilecek bir reflekstir ama olmaması gerekir. Hakemler biraz daha dikkat edecekler. Hareketlerine konuşmalarına özen gösterecekler" şeklinde konuştu.

 

Zekeriya Alp, Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçında da hakemin geçerli bir golü saymadığını belirterek, "Hakemin arka pozisyondan gördüğü ve maalesef oyuncunun suratına gelen top, eline çarpmış gibi bir algıya sebep olduğu için, hakemimiz golü geçerli saymadı. Burada 6. hakem olan Emre Yıldırım'ın da konuya müdahale etmesi gerekiyor ama bu arkadaşımız hakeme yardımcı olamadı" dedi.

 

Akhisar Belediyespor-Torku Konyaspor maçında da ofsayt pozisyonlarının olduğunu dile getiren Alp, şöyle devam etti:

 

"Akhisar Belediyespor-Torku Konyaspor maçında Hakan Yemişken kardeşimiz, kaçan ofsaytlarla ilgili herhangi bir sorun yok, hatayı yapmış. Bu hataları yapan saydığım arkadaşlar mutlak surette cezalandırılıyor. Ceza alan hakem dinlendiriliyor. Burada 8 hafta dinlendirilen arkadaşlar var. Bütün hakemlerimiz yaptıkları hataların karşılığını almaktadır, ayrım yapılmaz. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu olmaz."

 

Alp, geçen hafta PTT 1. Lig'de hakem kararlarıyla ilgili herhangi bir problem olmadığını belirterek, "Özellikle PTT 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve Üçüncü Lig maçlarında zaman zaman önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Federasyonumuzla bu konuya devamlı konuşuyoruz. Sıkıntılarımız büyük bölümü ikinci ve üçüncü ligde. Bütün gözler Süper Lig maçlarında olduğu için buralarda olan biten çoğu şeyden haberimiz olmuyor" diye konuştu.

 

Zekeriya Alp, PTT 1. Lig'de Boluspor-Kayserispor maçında da hakem Abdullah Yılmaz'ın teknik direktörü ve menajeri tribüne yollamasının doğru bir karar olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.