AKİF’İN TEK DERDİ İSLAM MİLLETİYDİ

AKİF’İN TEK DERDİ İSLAM MİLLETİYDİ
Akif’in tek derdinin İslam milletinin perişan hali olduğunu söyleyen Abdullah Harmancı, “Bunun acısıyla yanıyordu. Edebiyat veya kendi kişisel dertleri hiçbir zaman umuru olmadı. Akif, ilkelerinden vazgeçmediği için büyük şair olmuştur" dedi

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü’nde Pusula’ya değerlendirmelerde bulunan Yazar Abdullah Harmancı 100. yıl dönümünde İstiklal Marşı’nı okurken gerçekten idrak edebilmek gerektiğini söyledi. Yazar Abdullah Harmancı, “İstiklal Marşımız 1921 yılında yazılmıştı. Tam da bugünlerde… 100 sene önce. Ülkemizin her yeri işgal atındaydı. Osmanlı’da işlerin yolunda gitmeyişinin ilk sinyalleri ise 17. yüzyılın sonundan itibaren veriliyordu. 1878 tarihli ‘93 Harbi’nde adeta imparatorluğun beli kırılmıştı. Balkan Savaşı yenilgileri ve Birinci Dünya Savaşı yenilgisi artık Osmanlı’nın tarih alanından silineceğinin kesin işaretleri oldular. Hâsılı, Akif, iki buçuk asırlık tarihi olan yenilgilerimizin bizi yıldırmaması gerektiğini söylüyor. ‘Korkma’ diyor: ‘Çatma çehreni…’ diyor. Milletine ve bayrağına sesleniyor. 1600’lerin öncesindeki zafer dolu senelere atıf yapıyor. ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım…’ derken tarihimizin ışık alabileceğimiz güzel günlerine işaret ediyor” dedi.

 AKİF’İN DERDİ EDEBİYAT YAPMAK DEĞİLDİ

100 yıldır hala tüyleri diken diken eden İstiklal Marşı’nın nasıl bir ruh haliyle kaleme alındığını anlamanın Akif’in şiirini de anlamanın yolu olduğunu belirten Harmancı, “Akif’in yedi şiir kitabında yer alan bütün şiirleri neredeyse bu ürpertiyi verir. 1892 yılında bildiğimiz kadarıyla ilk şiirini yayınlamış. İlk kitabını ise 1911 yılında. Ölene kadar da şiir yazmış. Bazı suskunluk dönemleri de olmuş elbette. Diyeceğim odur ki, Akif’in tek derdi İslam milletinin perişan haliydi. Bunun acısıyla yanıyordu. Edebiyat veya kendi kişisel dertleri hiçbir zaman umuru olmadı. Ama ürettiklerinin edebiyatın konusu olduğuna kuşku yok. Mehmet Doğan hocanın belirttiği gibi, İstiklal Marşı’nı anlamak için Akif’in şiir serüveninin başlarına gitmemiz lazım. En azından meşrutiyet döneminin başlarına gitmemiz lazım. Neden? Yazdığı birçok şiirde İstiklal Marşı’nda işleyeceği temaları işlemiştir. Yani bu şiir evet fiziksel görünüm itibariyle iki günde kaleme alınmıştır. Ama bir ömürlük geçmişi vardır. Şiirin yazıldığı tarihten geriye doğru gittiğimizde on bir senelik de adeta bir ‘yazılış süreci’ vardır. Mehmet Doğan hocanın son kitabı bu noktada önemli şeyler söyler” dedi.         

AKİF SADECE MARŞ YAZARI OLARAK ALGILANMAMALI

Mehmet Akif’i yeni neslin tanımasını önünde bazı sınırlı engeller olduğunu ifade eden Harmancı, “Akif’i anlamamıza iki engel var. Birincisi, onu idealize ederek anlatmak… İkincisi de sadece ‘marş yazarı’ konumunda algılamak. İkisi de sınırlı bakış. Ne idealize edelim, ne de onu bazı kalıplara sıkıştıralım. Açıkçası, müfredatlar tarafından dayatılan edebiyatçılara karşı gençlerde bir ‘mesafe koyma’ alışkanlığı ortaya çıkıyor. Belki bilmeden bile olsa gençler bunu yapıyor. Yani okulun ‘oku’ dediği yazardan kaçmak gibi bir refleks var. O sebeple daha kendiliğinden bir yol izlemeliyiz. Konya Büyükşehir Belediyesi ‘Akif’ konulu kısa film yarışması yapmış. Tam da böyle şeylerden bahsediyorum” şeklinde konuştu.

ALLAH HER İNSANIN KALBİNE BİR CEVHER YERLEŞTİRİR

Akif’in bütün şiirlerindeki temel kurgunun Kur’an ve İslam temelinde olduğunu söyleyen Harmancı, “Akif, şiirlerinde dinin temel ilkelerini esas alır. Ve bu gözle İslam dünyasına bakar. Üzülür. Kahrolur. Ağlar. Ama asla umutsuz değildir. Çünkü Kur’an umutsuzluğu yasaklar. Akif’ten alabileceğimiz şey şudur: Allah her insanın kalbine bir cevher yerleştirir. Mesele bu cevheri mücevhere dönüştürebilmektir. Hepimizin Akif olmasına gerek yok. Ama hepimiz içimizdeki özü keşfetmek ve bunu dünyaya bir değer olarak sunmak zorundayız. İnsan ya bunu başarır ya da başaramaz. Akif, ilkelerinden vazgeçmediği için ve bu erdemlerini şiirlerine yansıtabildiği için büyük şair olmuştur” diye konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum