Akış: Çift başlı sistem değişmeli

Akış: Çift başlı sistem değişmeli
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Türkiye’de gelinen noktada bir iki başlılık ortaya çıkmıştır. Bunun ortadan kalkması, güçlü bir parlamento, güçlü bir ülke için başkanlık sistemi şarttır” dedi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, bazı gazetecilerle bir araya gelerek Türkiye ve dünya gündemini değerlendirdi. Akış, terörden anayasa çalışmalarına, başkanlık sisteminden kendi görev sahasına kadar merak edilen pek çok konuyu samimi bir şekilde gazeteci dostlarıyla paylaştı. En çok tartışılan başkanlık sistemiyle ilgili olarak, net açıklamalarda bulunan Akış, “Türkiye’de gelinen noktada bir iki başlılık ortaya çıkmıştır. Bunun ortadan kalkması, güçlü bir parlamento, güçlü bir ülke için başkanlık sistemi şarttır” dedi.

KIRMIZIÇİZGİ: ÜNİTER DEVLET

Akış’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle; “Dünyada devletler yönetiliş sistemlerinden önce devlet yapılarını belirlerler. Ya üniter devlet olurlar ya da federatif devlet olurlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak üniter yapıyı seçtik. Sayın Cumhurbaşkanımız da üniter yapıdan yanadır. Devlet biçiminden sonra, yönetim tarzında da devletler dünyada üç şekilde yönetilirler. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve parlamenter sistem. Tayyip Bey’in kırmızıçizgisi üniter devlettir. Bundan sonraki sisteme baktığımız zaman Türkiye’de gelinen noktada bir iki başlılık ortaya çıkmıştır. Bunun ortadan kalkması, güçlü bir parlamento, güçlü bir ülke için başkanlık sistemi şarttır.”

GÜNDEMLER FARKLI DEĞİL

Zaman zaman görüşlerini açıklayan zaman da soruları yanıtlayan Akış, Cumhurbaşkanı ile hükümetin gündemleri arasında bir farklılık olduğu algısına ise kesin ve sert bir dille cevap verdi: “Alakası yok, bunlar tamamen algı operasyonlarıdır. Türkiye’nin gündeminde ne varsa, cumhurbaşkanımızın gündeminde de o vardır. Bugün gündemin birinci maddesi de ne yazık ki terördür.”

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI OLMALI

Başkanlık sistemi ve anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak da anayasa değişikliğinde çok maddeli değişikliğin kargaşaya yol açacağına dikkat çeken Akış, “Az maddeli bir değişiklik olacağını tahmin ediyorum. Bu şahsi görüşümdür. Her şeyden önce çift başlı sistem değişmelidir. Sistemin başı da partili bir cumhurbaşkanı olmalıdır” diye konuştu. Akış, bu sisteme göre Başbakan’ın da genel koordinatör veya birinci bakan konumunda yetkili bir temsile sahip olabileceğini belirti.

ERDOĞAN’A KONYA SUNUMU

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Cumhurbaşkanı’nın Konya’ya olan özel sevgisi nedeniyle de sık sık Konya gündemiyle ilgili kendisine sunumlar yaptığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Konya’yı yakından takip etmekte. Son olarak kendilerine Konya’nın İslam Turizm Başkenti olması ve bu bağlamda yapılan çalışmalarla ilgili brif verildi” şeklinde konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.