Aksaray'ın "Orhan babası" ilgi odağı

Aksaray'ın "Orhan babası" ilgi odağı
Aksaray'da yaşayan ve Orhan Gencebay'a benzerliği ile dikkati çeken sanatçı Ali Şimşek, 36 yıldır katıldığı organizasyonlarda ünlü sanatçının yanı sıra örnek aldığı Neşet Ertaş ve Arif Sağ türkülerini seslendiriyor- Şimşek: "Gittiğim şehirlerde 'Orhan bab

AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - OĞUZHAN DEMİRAY - Aksaray'da yaşayan Türk halk müziği sanatçısı Ali Şimşek, ünlü sanatçı Orhan Gencebay'a benzerliğiyle görenlerin dikkatini çekiyor.

Sanatçı babası Süleyman Şimşek'ten 10 yaşındayken bağlama çalmasını öğrenerek müziğe başlayan Ali Şimşek (46), yurt içi ve yurt dışında konserler veriyor.

Şimşek, onlarca bestesinin yanı sıra hayranı olduğu Neşet Ertaş, Arif Sağ ve Orhan Gencebay'ın eserlerini de seslendiriyor.

Sanat hayatında örnek aldığı isimlerden Orhan Gencebay'a benzerliği ile ilgi gören Şimşek, günlük hayatında veya katıldığı organizasyonlarda ünlü sanatçıya benzemesi nedeniyle birçok kişiden gelen fotoğraf çektirme isteğini geri çevirmiyor.

Ali Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğduğunda bağlama ile şekillenen bir dünyaya gözlerini açtığını söyledi.

Babasından devraldığı sanatı devam ettirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Şimşek, "Arif Sağ, Neşet Ertaş ve bağlamayla çığır açan Orhan Gencebay'ın hayranıyım. Müzik kültürümüz Orta Anadolu'ya yönelik olduğu için ağırlıklı olarak Neşet Ertaş türküleri söylüyorum." dedi.

İnsanların kendisini, giyinişi, konuşması ve müziği ile Gencebay'a benzettiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Gittiğim şehirlerde 'Orhan baba nasılsın', 'Orhan baba hoş geldin, sizinle fotoğraf çektirelim' gibi taleplerle karşılaşıyorum. Doğrusu bundan rahatsız olmaya da başladım. Sanki ben o güzel insana benzemek için özel çaba sarf ediyormuşum gibi geliyor. Oysa ki öyle değil, Yaradan böyle uygun görmüş, böyle yaratmış. Ne eylerse güzel eyler demişler. Bu duruma hoşnut oluyorum elbette ama bazen de diyorum ki 'Ben, ben olabiliyorsam ne mutlu.' Ona benzemek için çaba göstermiyorum. Onun gibi giyinme, onun gibi konuşma çabası içerisinde değilim."

Geçimini konserler ve diğer organizasyonlarda saz çalıp, türkü söyleyerek sağladığını anlatan Şimşek, "Dinleyenler genellikle Orhan Gencebay türküleri istiyor. Ben de seslendiriyorum. Keşke 'Ali Şimşek ile fotoğraf çektirelim' deseler ama daha çok 'Orhan baba resim çektirelim' diyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler"

Şimşek, ünlü sanatçıya benzerliği nedeniyle bazı ilginç durumlarla da karşılaştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Adana'da gömlek almak için bir mağazaya girdim. Farklı bir müzik çalıyordu. Bir anda Gencebay'ın 'Bir teselli ver" şarkısı çalmaya başladı. 'Baba hoş geldiniz' dediler. Ben de 'Berhudar ol' dedim. Oturduk, çay söylediler. Biz gömlek almaya gitmiştik, önümüze bir paket getirip 'Orhan baba, iş yerimizin hediyesidir' dediler. Şaşırdım. Buna benzer bir sürü durumla karşılaştım. Neşet Ertaş'ın cenazesinde öğrenciler fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. Oysaki Orhan Gencebay da oradaydı. Oraya gitmediler, bu tarafa doğru geldiler. İnsanlar tarafından sayılmak, sevilmek çok güzel. Türkiye'nin neredeyse her iline gittim. Yurt dışında da konserler oluyor. İnsanların mutlu anlarına şahitlik etmek bizi de mutlu ediyor."

Kendisi gibi bağlama çalan Ali Şimşek'in oğlu Süleyman Şimşek ise babasının yolundan gittiğini belirterek, yaklaşık 17 yıldır müziğin içerisinde olduğunu söyledi.

Aksaray'ın "Orhan babası" ilgi odağı

Aksaray'ın "Orhan babası" ilgi odağı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.