Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Birleşik Arap Emirlikleri'nde

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Birleşik Arap Emirlikleri'nde
Steinmeier, BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan ile görüştü

ABU DABİ (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, Al Nahyan, resmi temaslarda bulunmak üzere BAE'yi ziyaret eden Steinmeier ile yaptığı görüşmenin ardından başkent Abu Dabi'de düzenlenen ortak basın toplantısında, "İran, Arap dünyasının içişlerine karışmaya devam ediyor ve dünyada anayasasında 'devrim ihracı' maddesi olan tek ülke. Bu durum bölge ülkelerine yük teşkil etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan "5+1" ülkelerinin İran'la yaptığı müzakerelere de değinen Al Nahyan, Almanya'nın bu çerçevede harcadığı çabaların önemine işaret ederek, "Bu müzakerelerle İran, dünya ülkeleriyle diyaloğa açık olduğunu gösterdi. Ancak İran'ın komşu ülkelerle de diyaloğa açık olduğunu göstermesi gerekir" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier da mevkidaşı Al Nahyan ile yaptığı görüşmede, Suriye'nin geleceği ve bu ülke halkına insani yardımların ulaştırılması için harcanan siyasi çabalar başta olmak üzere Yemen, Libya ve Lübnan gibi bölge ülkelerindeki sorunları ele aldıklarını kaydetti.

BAE’nin İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiği 1971 yılında, Basra Körfezi’nin doğusunda Hürmüz Boğazı yakınında bulunan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarında fiilen hakimiyeti ele geçiren İran, adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığını öne sürüyor. Tahran yönetimi, adaların geçici olarak 1903’te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971’de iade edildiğini, dolayısıyla "1971’de henüz kurulmamış olan BAE’nin, egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.

BAE ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu iddia ederek, Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.