Almanya'dan Türkiye'ye "sığınmacılara kucak açma" övgüsü

Almanya'dan Türkiye'ye "sığınmacılara kucak açma" övgüsü
Almanya Devlet Bakanı Böhmer:- "Türkiye'nin mülteciler için başardıkları olağanüstüdür"- "Türkiye 2,7 milyonun üzerinde Suriyeli insana yardım yapmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sığınmacılara kucak açma şekli takdire şayandır"- "Türkiye'de gerçekleştirm

ANKARA - (AA) - Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, sığınmacılar konusunun Almanya ve Türkiye'nin ortak sorunu olduğunu ve her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını belirterek, "Türkiye 2,7 milyonun üzerinde Suriyeli insana yardım yapmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sığınmacılara kucak açma şekli takdire şayandır. Türkiye'nin mülteciler için başardıkları olağanüstüdür" dedi.

Başta sığınmacılar ve göç konusu olmak üzere görüşmeler yapmak üzere iki gündür Türkiye'de bulunan Böhmer, merkezi Ankara'da olan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin (SGDD) merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

"Türkiye ve Almanya arasında yakın, çok iyi ve dostlukla bağlı olan ilişkiler mevcuttur" diyen Böhmer, mülteci sorununun Türkiye ve Almanya'nın ortak sorunu olduğunu ve her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığına işaret etti.

Böhmer, "Ülkelerimiz arasında yakın ilişkilerin bir göstergesi de Federal Şansölye'nin son günlerde Sayın Başbakan Davutoğlu ve Sayın Cumhurbaşkanı ile yoğun olarak yapmış olduğu görüşmelerdir. Ama elbette ki aynı şekilde ilişkilerimizin bir önemli göstergesi de Almanyada yaşayan çok sayıda Türk kökenli insan ve onların burayla olan bağlarıdır" dedi.

Türkiye'ye her zaman seve seve geldiğini anlatan Böhmer, geçen yıl son olarak Hatay'a giderek Suriye sınırına çok yakında olan bir kampı ziyaret etme fırsatına sahip olduğunu anımsattı.

Ziyaretinde Türkiye'nin olağanüstü çabalarının tanık olduğunu vurgulayan Böhmer, "Türkiye ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanlara barınma imkanı veriyor. Sadece bu değil. Ayrıca çocuklar için eğitim imkanı, çocuk kreşleri, okullar, tıbbi hizmet, süpermarketler ve emniyette olmaları için her şeyi yapıyor. Türkiye 2,7 milyonun üzerinde Suriyeli insana yardım yapmıştır ve Türkiye Cumhuriyetinin sığınmacılara kucak açma şekli takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

AA muhabirinin sorularını da cevaplayan Böhmer, Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusunda bir yol haritalarının mevcut olduğunu ve önemli olan bunun adım adım gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-AB zirvesindeki görüşmelerde en önemli bir konunun vize serbestisi olduğunu vurgulayan Böhmer, "Elbette Türkiye'de gerçekleştirmiş olduğum çok sayıdaki ziyaretten ötürü de vize konusunun ne kadar önem arz ettiğinin bilincindeyim. Öyle umuyoruz ki bu konuda iyi ilerlemeler kaydedeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin mülteciler konusunda büyük destek sağladığını tekrarlayan Böhmer, şunları kaydetti:

"Diğer bir husus da yasadışı göçle mücadelenin sürdürülmesidir. Yunanistan'a yasadışı yollardan giden göçmenlerin tekrar, geri gönderilmesine imkanın verilmesi. Şunu biliyorum ki, Almanya bununla ilgili birtakım düzenlemeleri tamamlamaktadır. Bu plan üç sütun oluşturuyor. Sütunlardan birincisi yasadışı göçün durdurulmasıdır. Bu aynı zamanda insani bir konudur, zira mültecilerin hayatlarını insan tacirlerinin eline emanet etmelerinin durdurulması önemli olan bir husustur. Ayrıca çok büyük olan mülteci sayısına bakarak ülke içindeki toplumun da desteği gereklidir. Bir diğer husus da halihazırda ülkede bulunan mültecilerin yasal yollarla Avrupa'ya gidebilmelerinin sağlanmasıdır. Sizin de bildiğiniz üzere Federal Şansölye buna destek olmaktadır ve bununla ilgili ciddi bir başarı elde edilmiştir."

Ankara'nın, Türkiye-AB Zirvesi'ndeki taleplerini de değerlendiren Böhmer, "Bunlar önemli ve atılması gereken adımlardır" görüşünü dile getirdi.

Vize konusunun sadece zirvenin gündemi olmadığını, çok uzun zamandır gündemde olduğunu hatırlatan Böhmer, vize serbestisinin AB ile olan eylem planının sabit bir parçası olduğunu belirtti.

AB'nin Türkiye'ye öncelikli olarak vadettiği 3 milyar avroyla ilgili mali yardım ve paraların akmaya başladığını da dile getiren Böhmer, "Türkiye'nin bu konudaki sarfetmiş olduğu çabalar için elbette ki mali yardım gerekiyor. Bu nedenden dolayı da zirvede bu imkanın daha açık bir şekilde bir kez daha ortaya konulması da hakkıdır. Türkiye'nin bu çerçevede destek görmesini istiyoruz. Zira,Türkiye'nin mülteciler için başardıkları olağanüstüdür" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.