Almanya'nın enerjisinde "yenilenebilir"in payı artıyor

Almanya'nın enerjisinde "yenilenebilir"in payı artıyor
Almanya'da 2015 yılında yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilirken, bunun yüzde 30'luk kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi-Yeşil elektrik ülkede geçen yıl genel olarak yüzde 13’le en çok rüzgardan sağlandı

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa'nın en fazla enerji tüketen ülkesi Almanya, geçen yıl toplam elektrik üretiminin yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan sağladı.

AA muhabirinin Almanya Federal İstatistik Ofisinden (Destatis) derlediği verilere göre, geçen yıl Almanya'da yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik enerji üretildi.

Geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yüzde 30’luk kısmına denk gelen 194,1 milyar kilovatsaati, ülkenin radikal kararlar alarak büyük yatırım yaptığı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.

2014 yılında üretilen elektriğin yüzde 26,2’lik kısmı ve 2013 yılında da yüzde 24’lük kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilirken, 2015'de önceki 2 yıla oranla da artmaya devam etti.

- Yenilenebilirde hedef yüzde 80

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından birisi olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de giderek artıyor.

Yeşil elektrik ülkede geçen yıl genel olarak yüzde 13’le rüzgar gücünden, yüzde 7 ile biyokütleden ve yüzde 6 ile de fotovoltaikten (güneş ışığını elektriğe dönüştüren sistem) elde edildi. Su gücünün, yenilenebilir enerjideki payı yüzde 3 ve evsel atıkların payı da yüzde 1 olarak belirlendi.

Toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payını 2050 yılına kadar yüzde 80'lere çıkarmayı hedefleyen Almanya'nın, geçen yıl elekrikte ana enerji üretim listesinin üst sıralarında linyit ve maden kömürü yer aldı. Linyitin Almanya'nın elektrik üretimindeki payı yüzde 24, maden kömürünün payı ise yüzde 18,2 oldu.

- Nükleerin payı azalıyor

Almanya'da nükleer enerjinin önemi ise giderek azalıyor. 1990 yılında nükleer santrallerden elde edilen enerji, toplam üretilen brüt elektriğin yüzde 28'ini oluştururken, bu oran geçen yıl yüzde 14,1’e geriledi.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 2014 yılının nisan ayında elektrik fiyatlarının hızlı artışının önüne geçilmesi amacıyla Yenilenebilir Enerji Yasası'nda bazı düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yenilenebilir Enerji Yasası'nda reform olarak nitelendirilen düzenlemelerle yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinin herkes için planlanabilir olması, elektrik fiyatlarının artmasının hissedilebilir şekilde frenlenmesi ve yenilenebilir enerjinin daha güçlü şekilde piyasaya sunulması hedefleniyor.

Almanya'da 2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının dağılımı şöyle:

Enerji kaynağı Elektrik üretiminde pay (%)
Rüzgar gücü 13
Biyokütle 7
Fotovoltaik 6
Su gücü 3
Evsel atık 1

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.