Altın bugün de değer kaybetti (05.12. 2014)

Altın bugün de değer kaybetti (05.12. 2014)
Altın vadeli kontratları, ABD'de politika yapıcıların faiz artırımına gitmeleri için durumu güçlendirmesi beklenen ABD istihdam verileri öncesi, doların güç kazanması ile birlikte, düşüşünü ikinci güne taşıdı.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de istihdam artışının hızlandığını göstermesi beklenen veriler öncesi beş yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. ABD para birimi, iyileşen ABD verilerinin, diğer merkez bankaları teşvikleri artırma yönünde adım atarken, Fed'i faiz artırımına yöneltmesi sonucu güç kazandı. 

 

Dolar ve altın dün, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin politika yapıcıların ilave teşvikere ihtiyaç duyulup duyulmadığı konusunu değerlendirmek için yeni yılın başlarını bekleyeceklerini ve altın alımı yapmayacaklarını kaydetmesi ile birlikte değer kaybetti. Metal, 1 Aralık'ta petrol fiyatlarındaki sıçrama ile birlikte hızlı bir yükseliş göstermesi ile birlikte, bu haftayı yüzde 2.4 yükselişle geçmeye yöneldi.

 

Mumbai, Hindistan'da AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, "Tüm gözler bugün ABD'de açıklanacak aylık istihdam verilerine çevrilmiş durumda," ve "Eğer veriler istihdam piyasasında olumlu bir tablo çizerse, dolar muhtemelen önümüzdeki günlerde kazançlarını genişletecek" şeklinde görüş bildirdi. 

 

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Londra saati ile 10:39'da yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,204.10 dolara geriledi. Spot altın Londra'da yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,203.93 dolara geldi. Spot altın bu hafta yüzde 3.1 yükseldi.

 

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 50 altındaydı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, dün beş yılın en düşük seviyesine indi. 

 

Güçlü dolar ve yüksek ABD faizleri, altının genellikle yatırımcısına yalnızca fiyat artışı yoluyla getiri sağlamasından dolayı metalin cazibesini azaltıyor. 

 

ABD İstihdamı
ABD'de bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 230,000 artması bekleniyor. Bu veri önceki ay 214,000 artmıştı. Fed, Ekim ayındaki toplantısında, istihdam piyasasındaki iyileşmeleri işaret ederek, tahvil alım programını sonlandırdı.

 

Mart vadeli gümüş New York'ta yüzde 0.7 düşerek ons başına 16.455 dolara indi ve bu haftaki kazancını yüzde 5.8'e daralttı. Bu, Haziran'dan bu yana en hızlı haftalık kazancı işaret ediyor. Ocak vadeli platin yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,236.80 dolara gerilerken, Mart vadeli palladyum fazla değişmeyerek ons başına 802.55 dolar oldu.

 

Platin ve palladyum büyük ölçüde, otomobillerin zararlı emisyonları yok eden katalitik konvertör parçalarının üretimininde kullanılıyor. Çin'de binek oto satışları Kasım ayında yüzde 5 yükseldi. Önceki ay artış yüzxe 9.3 seviyesinde gerçekleşmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.