Amerikan çocuk müzesinden İslam kültürü sergisi

Amerikan çocuk müzesinden İslam kültürü sergisi
Manhattan Çocuk Müzesi tarafından açılan "Amerika’dan Zanzibar’a Yakın ve Uzak Müslüman Kültürü" adlı interaktif sergi çocukların yanı sıra ebeveynlerin de ilgisini çekiyor

NEW YORK (AA) – BİLGİN ŞAŞMAZ – ABD’nin New York kentinde Manhattan Çocuk Müzesi (CMOM) tarafından açılan "Amerika’dan Zanzibar’a Yakın ve Uzak Müslüman Kültürü" adlı interaktif sergi Amerikalı ailelerden yoğun ilgi görüyor.

Manhattan Çocuk Müzesi’nin 6 yıl süren çalışma sonucu oluşturduğu sergide, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı birçok İslam ülkesinden eserler Amerikalılarla buluşuyor. Serginin “Evrensel Market” bölümünde yer alan Türk Seramikleri köşesinde İznik çinilerinden örnekler ve Türkiye hakkında tanıtıcı bilgiler ziyaretçilere sunuluyor. Sergi kapsamında ziyaretçilerin en fazla ilgisini, aralarında İstanbul’daki Ortaköy Camii’nin de yer aldığı dünyaca ünlü 12 camide üç boyutlu sanal gezintiye imkan sağlayan bölüm çekiyor. Yoğun günlerinde yaklaşık 2 bin ziyaretçi ağırlayan sergide, çocukların kısmen dizayn edebildikleri Pakistan kamyonları, Hint Okyanusu’nda kullanılan ve minik ziyaretçilere oyun parkı benzeri kullanım imkanı sağlayan tarihi baharat yelkenlisi ile deve maketi de yer alıyor.

Sergide ayrıca Türk kahvesi ve Tacikistan çayının tanıtıldığı mini kafenin yanı sıra Fas kilim ve motifleri, Zanzibar balık pazarı ile Mısır baharat ve Endonezya meyvelerinin bölümleri yer alıyor. Resim yapmaya meraklı çocuklara İslam kültüründe kullanılan motifleri çizebilme imkanı sağlayan bölümün yanı sıra, müzik aletleri ve kültürel aksesuarların oyun şeklinde tanıtıldığı sergide çok sayıda sanat eseri de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Serginin Müslüman yaşantısından örneklerin yer aldığı “Amerikan Evi” bölümünde ise çocuklara aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 24 dilde yazma ve konuşma örnekleri öğretiliyor.

Program çerçevesinde canlı gösteri ve çalışma gruplarına da evsahipliği yapan sergi hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan sergi planlamacısı ve yazar Ellen Bari, “New York gibi dünyanın en geniş kültür yelpazesine sahip bir kentinde, çocukların diğer kültürleri tanımalarının, kendi haklarında daha fazla bilgi sahibi ve daha küresel bireyler olmalarına imkan sağlayacağına inandığımız için böyle bir çalışma gerçekleştirdik” dedi. “Amerika’dan Zanzibar’a Yakın ve Uzak Müslüman Kültürü” sergisinin, Manhattan Çocuk Müzesi tarafından açılan dördüncü büyük çalışma olduğunu anlatan Bari, “Müzemizi ziyaret eden ailelerin gördükleri şeylerden etkilendiklerini ve burada iyi vakit geçirdiklerini görmek bizi çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Kızı Sadie ile sergiyi gezen Cynthia Beck de “Kızım ile ilk kez buraya geldik ve çok eğleniyoruz. O burada çok farklı şeyler görüyor ve onlara dokunabiliyor. Sergi çok renkli, interaktif ve çok eğlenceli” dedi.

Müzeyi oğlu Victor ile ziyaret eden Jennifer Colon ise “Yağmurlu bir günü değerlendirmek için buraya geldik. Geldiğimizden beri çok eğleniyoruz oğlum özellikle küplerden bina yapmaya bayıldı" şeklinde konuştu.

Sergi 31 Ocak 2017'ye kadar açık kalacak.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.