Anadolu sinemada ihmal edildi

Anadolu sinemada ihmal edildi
Sinema; gerçek hayatın sihirli anlatımıdır. Hayatın somut gerçekleri, hikaye ve müzikle buluşarak bir sihir oluşturur. Perdeye yansıyan o enerji, izleyen herkesindir artık” bu sözler Atalay Taşdiken’e ait. Kendi bakış açısını bu sözlerle ifade eden Atala

Çavuş’u nasıl değerlendiriyorsunuz?

Annem babam buralı. Burada hiç yaşamadım ama her yıl mutlaka gelirim köyüme. Çavuş, okuma yazma oranı en yüksek yerlerden bir tanesi. Babam da ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar olan süreçte benim okuma alışkanlığı kazanmamı, kitap okumamı sürekli teşvik eden, benim için kitaplar seçen, yol gösteren bir insandı. Muhtemelen o kuşağın, köy enstitüsü mezunu kuşağın, babamın kuşağının köydeki bu aydınlanmayla çok yakından ilgisi vardır diye düşünüyorum.

Meryem Filmi’nde olduğu gibi filmlerinizde bu bölgeyi ve bölge insanını kullanma amacınız ne?

Birincisi, elbette ki vefa. Memleketime olan vefa. Bir de bizim coğrafyamız bugüne kadar Türk sinemasında gerçekten çok ihmal edilmiş bir coğrafya. Yani taşra dediğimiz zaman, köy filmi dediğimiz zaman hep bugüne kadar insanların aklına hep doğu gelmiş,  Orta Anadolu hem kültürel anlamda, hem de sinema anlamında çok değerli bir bölge. Bence bugüne kadar ihmal edilmiş bir bölge. Elbette ki bu bölgeden sinemacı yetişmemesinin etkisi olabilir. Bir diğer neden de şu; tabi ki çocukluğumdan itibaren bu coğrafyada büyüdüm. Her ne kadar köyde yaşamadıysam da köyü çok iyi biliyorum. Köyün insanını çok iyi biliyorum. Buradaki kültürü de çok iyi biliyorum. Sinemacının da bildiği hikayeleri, bildiği insanların öykülerini yapmasının çok doğru olduğunu düşünüyorum. Benim için bir avantaj tabi bildiğim insanların öykülerini film yapmak.    

dsc_4532.jpg

Yeterince destek alıyor musunuz?

Bunu düşünerek, hesap ederek yola çıkarsak elbette zaman zaman hayal kırıklığı yaşayabiliriz.  Benim de böyle bir beklentim olmadığı için hayal kırıklığına uğradım diyemem. Yani tabi ki buraların sanatçısı, yaptığı iş itibariyle buraları bütün dünyada duyuran, tanıtan birisi olarak elbette daha fazlasını beklemek hakkımdı diye düşünüyorum.  Ama bir kırgınlığım da yok. İnsan bir beklentiyle bir iş yaparsa o iş de Allah’a kalmayabiliyor. Belki bir gün birileri bunun kıymetini anlar.

Meryem’den sonra Çavuş ya da bu bölgede çekmeyi hazırladığınız bir film projeniz var mı?

Bu yaz çekmeyi planladığım bir komedi filmi vardı. O daha gişeye yönelik bir işti. Oyuncunun takviminden dolayı önümüzdeki Mayıs Ayı’na ertelemek zorunda kaldık.  Ama bu süreçte Kasım Ayı başı gibi Çavuş’ta yine bir sinema filmi çekeceğim. Şu anda hemen hemen yazdım bitirdim. Ama bunda neredeyse oyuncuların tamamı köyden olacak. Bu filmde oyunculuk yapacaklar. Yazılan tekst üzerinden oyunculuk yapacaklar. Bu projeyle birlikte de gerçek bir oyunculuk deneyimi kazanacaklarına inanıyorum. Çünkü kendilerine verilen rolü üstlenecekler.

dsc_4535.jpg

Bölge insanının katılımı ve bakışı nasıl?

Seve seve katılıyorlar. Bizim bölge insanının başka bir naif yanı var. Buralı olmamın da güvencesi var insanlarda. Birlikte güzel bir film çıkaracağız. Bizim insanımız zaten samimi, doğal. Bu da her işine yansıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.