ANALİZ - Hamas heyetinin Mısır ziyareti

ANALİZ - Hamas heyetinin Mısır ziyareti
Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Ebu Amir:- "Mısır yönetimi zayıf noktası haline gelen Sina Yarımadası'ndaki güvenlik konusunda Hamas'ın da rol almasını istemiş olabilir"- Siyasi analist Avkel:- "Mısır şu anda Suudi Arabistan'la yakınlaşma içi

GAZZE (AA) - Mısır'ın, Başsavcı Hişam Berekat suikastına ilişkin suçlamalarına rağmen Hamas'tan bir heyetin Kahire'yi ziyaret etmesi, ilişkilerde yeni bir sayfa açma adımı olarak yorumlandı. Mısır'ın hem güvenlik hem de bölgesel dengeler açısından bazı şartlar öne sürmüş olabileceğini söyleyen siyasi analistlere göre ziyaretin abluka altındaki Gazze'ye olumlu yansımaları olacak.

Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, geçen hafta cumartesi akşamı Mısır'a giden Hamas heyeti temaslarını tamamlayarak salı günü Kahire'den ayrıldı ve Katar'a geçti.

Hamas heyetinin ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Gazze'deki Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve siyasi analist Adnan Ebu Amir, Mısır'ın özelikle güvenlikle ilgili konularda Hamas'la görüştüğünü savundu. Amir şunları söyledi:

"Mısır yönetimi zayıf noktası haline gelen Sina Yarımadası'ndaki güvenlik konusunda Hamas'ın da rol almasını istemiş olabilir. Mısır ordusu iki buçuk yıldır Vilayeti Sina adı altında DAEŞ'e biat eden örgüte karşı savaş yürütüyor. Ancak Mısır'ın talebi Hamas'ın Filistin toprakları dışında faaliyet göstermemek kuralına bağlı stratejisi yönünden Hamas'ın güvenlik konusunda Sina Yarımadası'ndaki güvenlik konusunda Mısır ordusuyla işbirliğini zorlaştıracaktır."

Hamas'ın dün yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde Mısır'ın ve halkının güvenliğine zarar verecek hiçbir durumun oluşumuna izin vermeyeceğini hatırlatan Amir, "Hamas, Mısır milli güvenliğini koruma konusunda yazılı olmayan sözler verebilir ancak Hamas'ın radikal gruplara karşı bir güvenlik ajansı konumu üstlenmesi zor" diye konuştu.

Amir'in dikkati çektiği bir başka nokta Hamas'ın İran ve Hizbullah'la ilişkileri. Mısır'ın bu açıdan da bazı şartlar ortaya koymuş olabileceğini belirten Amir, "Hamas'ın İran ve Hizbullah'la ilişkileri Mısır'la ilişkilerin normalleşmesinin bedeli olabilir. Mısır bölgedeki ittifaklar ve dengeler açısından Hamas'ın Hizbullah ve İran'la olan ilişkilerini kesmesini istemiş olabilir" dedi.

- "Mısır, Hamas'a yeni eksende yer alması için mesaj vermek istiyor"

Batı Şeria'da yayımlanan Eyyam el-Filistiniyye gazetesinden siyasi analist Talal Avkel de benzer bir görüşü dile getirdi. Arap Birliği'nin Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesini hatırlatan Avkel, "Mısır şu anda Suudi Arabistan'la yakınlaşma içinde ve Hamas'a İran'dan ve Hizbullah'tan uzak durması ve yeni eksen içinde yer alması mesajı vermek istiyor" diye konuştu.

Hamas'ın müzakerelerdeki duruşunun Mısır'la ilişkilerin normalleşmesi konusunda ödemesi gereken siyasi bedelden dolayı kolay olmadığına işaret eden Avkel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamas heyetinin Kahire'ye gidişi ve Mısır'da karşılanması Refah Sınır Kapısı'nın açılması ve uzlaşmanın ötesinde bir durum. Ziyaret birinci derecede siyasidir. Hamas'tan önüne konulan önerilere olumlu cevap vermesi isteniyor. Hamas'ın ilişkilerin normalleşmesi için Mısır'ın sunduğu şartları kabul edeceğini sanmıyorum. İlişkilerin normalleşmesi şu anda uzak bir ihtimal."

Ramallah'taki Beyrut Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümünden akademisyen Abdussettar Kasım da, Mısır'ın Hamas'a hem Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) hem de Mısır'daki İhvan'la bağını koparması talep edildiğini savundu.

Mısır'ın Hamas'tan Filistin yönetiminin referansları çerçevesinde kalmasını istediğini belirten Kasım "Mısır, Gazze'de Türkiye ve Katar nüfuzunun önünü kesmek için Hamas'la yakınlaşmak istiyor. Kendisini bu konunun öncüsü kabul ediyor. Bu sebeple Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı açmasının karşılığında Hamas'tan kendisine çizilen siyasi çerçeve içinde kalmasını istedi" diye konuştu.

Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat suikastının soruşturması kapsamında İhvan'a mensup bazı kişiler hakkında 6 Mart'ta ihtiyati tutuklama kararı verilmiş, İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar Berekat da suikastına karışan İhvan mensuplarına Hamas'ın eğitim verdiğini ileri sürerek, "Hamas, suikast planında büyük rol oynadı" ifadelerini kullanmıştı.

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri ise "Hamas bu asılsız suçlamaları dikkate almayacak ve Mısır yönetimiyle temaslarını sürdürecek" açıklaması yapmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.