Anayasa değişikliği teklifi

Anayasa değişikliği teklifi
HDP Grup Başkanvekili Yıldırım:- "Anayasa oylamasında hiçbir şekilde fire vereceğimizi düşünmüyorum" - "Meclis iradesi o yönde tecelli eder ve referanduma gidilirse, referandumumuzu da 'hayır' kampanyası üzerinden şekillendireceğiz" - "CHP hiçbir şeyin d

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifi oylamasında hiçbir şekilde fire vereceklerini düşünmediğini belirterek, "Meclis iradesi o yönde tecelli eder ve referanduma gidilirse, referandumumuzu da 'hayır' kampanyası üzerinden şekillendireceğiz." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin, TBMM Genel Kurulunda pazartesi günü başlayacak görüşmelerinde HDP'nin tavrına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bir değişikliğe anayasa diyebilmek için o değişikiliği açığa çıkaran toplumsal ihtiyaçların, toplumun geneli tarafından ortaklaştırılmış olması gerektiğini belirten Yıldırım, 1980 darbesinden beri herkesin ortaklaştığı ender noktalardan birinin bu darbe anayasasının Türkiye'yi taşıyamayacağı olduğunu söyledi. Yıldırım, anayasa tartışmalarının, anayasa ihtiyacını açığa çıkaran koşullar üzerinden değil, yetkinin kimde ve nerede toplanacağı gibi çarpık bir tartışma üzerinden şekillendiğini savundu.

- "Dört partinin uzlaştığı maddeleri nereye koyduk?"

Ahmet Yıldırım, 2011 yılında Meclis'te bulunan dört siyasi partinin katılımıyla kurulan "Anayasa Uzlaşma Komisyonunun" 1,5 yıl çalıştığını hatırlatarak, "61 madde üzerinde dört parti uzlaştı. Uzlaşılan maddeler gerçekten toplumsal problemleri giderebilecek, sıkıntıları azaltabilecek ve toplumu rahatlatabilecek maddelerdi. Peki biz bu dört partinin uzlaşmış olduğu maddeleri nereye koyduk? Dört parti aynı dört parti. Bunların uzlaştığı maddeler neden buraya dercedilmedi?" ifadesini kullandı.

Anayasa değişikliklerinin toplumsal ihtiyaçlar üzerinden şekillendiğini anlatan Yıldırım, "Burada, kişi ve zümrelerin kaygıları, devlet ve toplum tahayyülleri üzerinden şekillenmiş bir değişikliktir ki buna anayasa değişikliği demekte zorlanıyorum." dedi.

- "CHP, hiçbir şeyin değişmesini istemiyor"

Mecliste grubu bulunan diğer üç partiden çok farklı noktada olduklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"MHP, özellikle bir yıllık süreçte kendi içindeki muhaliflerin kongre talepleri ve mevcut MHP iktidarını değiştirme eğiliminin baskın gelmesi sebebiyle siyasallaşmış yargının iktidar güdümünde olması, MHP'nin mevcut yönetimi doğrultusunda kararlar vermesi taahhütüyle böyle bir şeyde uzlaştılar. CHP ise hiçbir şeyin değişmesini istemiyor. CHP, cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar var olan düzenin devam etmesini istiyor.

CHP'nin 21. yüzyıl ruhuna göre bir anayasal toplum ve devlet düzeni tahayyül ettiğini düşünmüyoruz. Buna da siyaset felsefesinde statükoculuk denir. CHP, 100 yıllık statükoyu savunmak adına buna karşı çıkıyor. Biz ise 21. yüzyılda toplumun, bireyin ve uluslararası toplumun ihtiyaçları üzerinden bir toplum sözleşmesi yapılması gerektiğine inanıyoruz."

- "Referanduma gidilirse hayır kampanyası üzerinden şekillendireceğiz"

Anayasa değişikliği teklifine, TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinde olduğu gibi TBMM Genel Kurulunda da parti olarak muhalefet edeceklerini kaydeden Yıldırım, "Meclis iradesi o yönde tecelli eder ve referanduma gidilirse, referandumumuzu da hayır kampanyası üzerinden şekillendireceğiz." diye konuştu. Yıldırım, yetkili organlarda yapacakları toplantılar sonrasında yol haritalarını şekillendireceklerini bildirdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım'ın anayasa değişikliği teklifine ilişkin yaptıkları açıklamalarda, partinin genel eğiliminin dışında hiçbir şeyi ifade etmediğini belirten Yıldırım, "Parti içerisinde tartışırız, farklı düşüncelerimiz olur. Kapalı grup toplantısında çok aykırı düşünceler bile yüksek bir medeni cesaretle ifade edilir ama o parti kararına dönüştükten sonra şimdiye kadar yaptığımız hiçbir şeyde fire vermedik. Anayasa oylamasında da hiçbir şekilde fire vereceğimizi düşünmüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.