Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda

Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda
Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın, parti grubu adına yaptığı konuşmaya, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Getirin Amerikan tipi başkanlık sistemini tartışalım" dediğini anımsatan Altay, ABD'de Meclisin başkandan bir adım önde yer aldığını, milletvekili ve senatörlerin güçlü, yargının bağımsız ve güçlü olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım'ın mühendis olduğunu dile getiren Altay, "Sigortasız tesisat, hakemsiz maç olur mu? Parti devleti inşa ederseniz o ülkede iç savaş kaçınılmazdır. Başkanlık sistemi tartışmaları başladı, dolar hedefinizin 2,5 katı yükseldi. Allah esirgesin, bu başkanlık fiilen gerçekleşse ekonomide yaşanan iç krizi düşünemiyorum. Başkanlık tartışması başladı, Türkiye kan gölüne döndü, başkanlık sistemi geldiğinde ne olacağını tasavvur edemiyorum." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da sataşma gerekçesiyle söz alarak, CHP'nin başkanlık denildiğinde tüylerinin diken diken olduğunu ifade etti. Bostancı, 140 yıllık parlamenter gelenekten bahsedildiğini, bunun 40 yılının sarayın parlamentosu olduğunu belirterek, Abdülhamit ve sonrası parlamentonun nasıl gelenek olduğunu sordu.

Bunun sistem değişikliği olduğunu belirten Bostancı, Meclis takdir ederse millete gidileceğini ve milletin karar vereceğini söyledi.

- "Oy kullanmayacağım"

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tutuklu HDP milletvekilleri ve eşgenel başkanlarının oy hakkının gasbedildiğini öne sürerek, onlara saygının gereği, "otoriter teklifle" ilgili hiçbir aşamada oy kullanmayacağını belirtti.

Kerestecioğlu, bu suça ortak olmayacağını kaydederek, "HDP milletvekillerinin de tutuklu milletvekillerine, onların varlığı ve hatırasına olan saygıyı gösterecek şekilde davranacaklarına inanıyorum." dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.