Ankara'daki terör saldırısı

Ankara'daki terör saldırısı
Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Akar'a taziye ziyaretinde bulundu- Davutoğlu: (2) - "Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur" dedi.

Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı makamında ziyareti sonrası, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ankara'da dün yaşanan terör saldırısının ardından birçok devlet başkanından taziye mesajı aldıklarını belirten Davutoğlu, kendisini bizzat arayan Almanya Başbakanı Merkel ile Yunanistan Başbakanı Çipras'ın da aralarında olduğu devlet başkanlarına teşekkür etti.

Saldırı nedeniyle Brüksel'deki Avrupa Birliği-Türkiye zirvesine katılmadığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Burada özel mesajım, hala YPG'yi terör örgütü olarak görmemek için direnen ülkelere dönüktür. Dünkü saldırı da açık bir şekilde ortaya koymuştur ki YPG bölücü terör örgütünün bir parçası ve uzantısıdır. Birlikte hareket etmektedirler. Birlikte bu ülkenin halkına saldırmaktadırlar. Bizim için artık zaten bilinen bir konu olan bu hususun ümit ederiz ki bazı müttefik ülkelere ve bütün bir dünyaya bu açık gerçeği göstermiş olsun. Elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede... Bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır. Dışişleri Bakanlığımıza gerekli talimatları vereceğim, bu bilgiler başta P5 ülkeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak. Ve 'YPG terör örgütü değildir' diyenlere de belgelerle birlikte ortaya konulacak. Burada kesin ve tartışmasız bir dayanışma bekliyoruz. 12 Eylül saldırısı sonrasında Türkiye teröre karşı nasıl dayanışma gösterdiyse, Türkiye'ye dönük bu terör saldırıları karşısında da müttefiklerimizden aynı dayanışmayı görmek bizim en temel hakkımız ve beklentimizdir. Burada 'ama'lı, 'belki'li açıklamalar bizi tatmin etmedi, etmiyor, etmeyecek."

- "Terör örgütleri karşısında ortak tutum beklemek bizim hakkımız"

Teröre karşı "Bu terör grubu iyidir, başka bir terör grubuna karşı, DEAŞ'a karşı işimize şimdi yarıyor, dolayısıyla bu terör grubunu kullanalım" diyen bir yaklaşımın objektiflikle ilgisinin olamayacağını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Terör örgütleri karşısında ortak tutum beklemek bizim hakkımızdır. Bu konuda da gerekli bilgilendirmeleri yapacağız. Ayrıca YPG'yi sanki demokratik bir unsur gibi masaya davet etmek isteyen örgütlere de buradan, bu terör saldırısı sonrası bir kez daha sesleniyorum. Nasıl El-Kaide masaya oturamazsa, nasıl DEAŞ masaya oturamazsa terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz. Eğer oturacak olursa daha dün Suriye Temsilcisinin de ifade ettiği gibi rejimin yanında, katil rejimle birlikte, katiller arasında belki yer alabilir. Ama Suriye halkının temsilcisi olma niteliği yoktur. Türkiye'ye karşı bir düşman statüsündedir. Bu bağlamda da mesajım şudur, YPG, dünkü saldırısıyla bölücü terör örgütü PKK ile birlikte Türkiye'nin düşmanı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bizim müttefiklerimiz başta olmak üzere bütün dünyadaki teröre karşı mücadele eden ülkelerin de şimdi Türkiye'ye düşman olan bu terör örgütü karşısındaki tutumlarını netleştirmesini bekliyoruz. Türkiye'ye düşman bir örgütü doğrudan ya da dolaylı destekleyenler de Türkiye için o anlamda dost hüviyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar."

- "Türkiye bir bütündür, 78 milyon bu zorluğu da aşacak güce sahiptir"

Davutoğlu, halkı ülkenin başkentinde tehdit eden bir terör örgütüne müsamaha gösterilmesini mazur görmelerinin söz konusu olamayacağını ifade ederek, "Bazı uluslararası basın organlarında sanki olayın askeri boyutu varmış gibi - ki olsa da durum değişmez - bir askeri konvoya saldırı yapıldığı gibi bir yaklaşım var. Sanki bu terör örgütünün askeri bir mücadelenin parçasıymış gibi gösteren yaklaşımları da lanetliyorum. Bu tür yaklaşımların teröre prim vermekten öte bir anlam taşımayacağını da ifade ediyoruz" dedi.

Bir kez daha Genelkurmay Başkanı şahsında Türk Silahlı Kuvvetlerine ve şehit olanların yakınlarına taziyelerini ileten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye bir bütündür, 78 milyon bu zorluğu da aşacak güce ve kudrete sahiptir. Etrafımız ateş çemberi olabilir ama biz bu ülkeyi birliği ve bütünlüğüyle, dirliğiyle beraberliğiyle gelecek nesillere şanla, şerefle tevdi etme, emanet olarak bırakma görevinden asla feragat etmeyecek, bu konuda asla tereddüt göstermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Saldırının bedeli ödetilecektir"

Başbakan Davutoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca dün gece bölücü terör örgütüne yönelik Haftanin Kampına operasyon düzenlendiğini de belirterek, operasyonda elebaşlarının da aralarında olduğu 60-70 civarında teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Davutoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Sorumluları tespit edildikten sonra bu sorumluların adalete teslim edilmesi yanında Türkiye dışında bu sorumluların kaynağı olan unsurlara karşı da ne zaman ve hangi şartlarda, ne gün hangi mukabelede bulunacağımız da biz de mahfuzdur. Yani kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir. Bu bedelin ne olduğu, ne zaman olacağı, nasıl gerçekleşeceği biz de mahfuz olmak üzere, her türlü meşru müdafaa da dahil tedbiri sınırda alacağız. Bu hain unsurlara ve dış güçlerin piyonlarına karşı da hiç tereddüt göstermeden en şiddetli şekilde mukabelede bulunacaktır.

Terör saldırısının gerçekleşmesi aşamasındaki seyirlerle ilgili bilgileri şu anda mahfuz tutuyoruz. Çünkü soruşturma devam ediyor. Dediğim gibi irtibatlı 9 kişi gözaltına alındı. Bu anlamda bir network tespit edildi. Onlardan alınan bilgiler ışığında yeni gözaltılar olacak. Bu gözaltılar çerçevesinde bu soruşturma devam ettiği için size şu anda bütün o safahatı detaylı olarak vermeyi doğru görmüyorum."

Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerini ailelerin ve kamu hassasiyeti sebebiyle açıklamayacağını vurgulayan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığının isimleri yazılı olarak kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.

- "70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hala getirildi"

Bir basın mensubunun, "PYD'ye karşı daha sert önlemler ya da farklı önemler alınacak mı?" yönündeki sorusu üzerine Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Dün saat 21.30 itibarıyla Haftanin civarında bölücü terör örgütü unsurlarına ve kamplarına dönük çok etkili ve istihbari bilgilere dayalı kapsamlı bir operasyon yapılmıştır. İstihbari bilgiden kastım şudur, burada bölücü terör örgütünün önemli elebaşlarının da bulunduğu bir anda gerçekleştirilen bir operasyon. Şu ana kadar da 70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Bu tabi Kuzey Irak sahasında. Suriye sahasında zaten Afrin'den gelen YPG unsurlarının, rejim güçlerinin ve ayrıca İran milislerinin, Hizbullah milislerinin Rus hava gücü desteğiyle Türkiye ile Halep arasındaki koridoru kapatması ve Tel Rıfat'a girmesi üzerine, Azez'e yönelmesi üzerine biliyorsunuz, Silahlı Kuvvetlerimiz Azez'in ve oraya dönük olarak harekete geçmiş olan mültecilerin korunması amacıyla ve sınırımıza dönük olarak atılan havan mermilerine mukabelede bulunmak üzere top atışlarımız oldu. Bu devam edecek. Yani sınırımıza dönük olarak kim ihlal ederse, en güçlü şekilde mukabelede bulunulacak. Türkiye'ye daha çok mültecinin gelmesini sağlamak ve Türkiye'yi bu konuda Avrupa ile birlikte sıkıştırmak isteyen hamlelere karşı da gerekli müdahalelerde bulunacağız. Dünkü terör saldırısı yeni bir unsuru ekledi buna, yani sınırlarımızı korumak, Türkiye'ye dönük mülteci akınını zorlayan saldırılara karşı durmak yanında dünkü saldırı doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bunun müsebbibi bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Ancak bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.