Antalya'da "Başkanlık ve yeni Türkiye" söyleşisi

Antalya'da "Başkanlık ve yeni Türkiye" söyleşisi
Prof. Dr. Bağlı:- "Mevcut sistemde devlet ve siyaset ayrı ayrı yönlere gitmiş haldedir. Bu da ülkenin, milletin enerjisinin boşa harcanmasına neden olmaktadır. Devletin güçlenmesi, kamunun adil bir şekilde halka hizmet etmesi için başkanlık sistemi gerekl

ANTALYA (AA) - Prof. Dr. Mazhar Bağlı, mevcut sistemde devlet ve siyasetin ayrı yönlere gittiğini ve ülkenin enerjisinin boşa harcandığını belirterek, kamunun adil bir şekilde halka hizmet etmesi için başkanlık sisteminin gerekli olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kumluca Belediyesi tarafından moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz'ın yaptığı "Başkanlık ve Yeni Türkiye" söyleşisi gerçekleştirildi.

Söyleşide konuşan Prof. Dr. Mazhar Bağlı, mevcut sisteme göre Cumhurbaşkanının elinde bulunan yetkilerin hiçbir kamu kurum amirinde bulunmadığını ifade etti. Bağlı, "Hatta mevcut sistemde sayın Cumhurbaşkanının yetkilerinin artısı bile var. Mevcut sistemde devlet ve siyaset ayrı ayrı yönlere gitmiş haldedir. Bu da ülkenin, milletin enerjisinin boşa harcanmasına neden olmaktadır. Devletin güçlenmesi, kamunun adil bir şekilde halka hizmet etmesi için başkanlık sistemi gereklidir" dedi.

- Türkiye'ye karşı çok yönlü bir saldırı var

Dr. Murat Yılmaz da Türkiye'de son iki yılda dört defa seçim yapıldığını ve bu seçimlerin hepsine giren birilerinin hala eline silah almasının, mevcut sistemin tıkandığının en iyi göstergesi olduğunu söyledi.

Seçimlere girmiş, halkın takdir ettiği desteğe rıza göstermemiş, bazı siyasi uzantıların hala mevcut sistemde diretmelerinde kesinlikle iyi niyetten bahsedilemeyeceğini ifade eden Yılmaz, "Bunların hazımsızlığı Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ama daha önce de meclis seçti onu da hazmedemediler. Yüzde 41 oy alan bir parti iktidar olamıyorsa burada bir sorun var demektir. Bunun için çözüm üretmek gerek" diye konuştu.

Türkiye'ye karşı çok yönlü bir saldırı olduğunu ifade eden Yılmaz, bundan kurtulmanın tek yolunun siyasi istikrar olduğunu, 1 Kasım seçimlerinde halkın siyasi istikrardan yana tercihini kullandığını ve bunun da içte ve dışta bazı art niyetli güçlerin huzurunu kaçırdığını kaydetti.

Dr. Adnan Küçük ise dünyada koalisyonlardan ve siyasi istikrarsızlıktan kurtulmak için başkanlık veya yarı başkanlık sistemi uygulayan birçok ülke olduğunu söyledi. Bu ülkelerin başında İngiltere, İtalya ve Fransa'nın geldiğini ifade eden Küçük, koalisyonlardan kurtulmanın siyasi istikrar demek olduğunu vurguladı.

Küçük, "Siyasi istikrar da güçlü devlet demektir. 7 Haziran'da seçim yapıldı ama hükümet kurulamadı. Siyasi istikrarsızlık baş gösterdi, bütün yatırımlar durdu ama başkanlık sistemi olsa, bunların hiçbiri olmaz hükümet değişse de istikrar bozulmazdı" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından konuklar, dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı.

Söyleşinin sonunda Mücahit Küçükyılmaz, yeni çıkan "Şeyh ile hükümdar" adlı kitabını da okurları için imzaladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.