AP Başkanı Martin Schulz Kıbrıs'ta

AP Başkanı Martin Schulz Kıbrıs'ta
Schulz, Rum lider Anastasiadis ile görüştü- Schulz: - "Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine tam destek veriyoruz"- Anastasiadis: - "AB’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi Türkiye’nin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacak. Biz Türkiye’nin üy

LEFKOŞA (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine tam destek verdiklerini söyledi.

Schulz, Kıbrıs'taki temasları çerçevesinde ilk olarak Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile Başkanlık Sarayında bir araya geldi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Anastasiadis, Brüksel’deki bombalı saldırıdan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Belçika halkına başsağlığı diledi.

Schulz’la faydalı bir görüşme yaptıklarını aktaran Anastasiadis, Schulz’a Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün AB kural ve prensipleriyle uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Rum lider Anastasiadis, Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacağı belirterek, “Biz Türkiye’nin üyelik sürecinin ilerlemesini herkesten fazla istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Sığınmacı akınının Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ayrı değerlendirilmesi ve ilişkilendirilmemesi gerektiğine işaret eden Anastasiadis, bunu Avrupa Konseyi Başkanı’nın Kıbrıs ziyareti sırasında da belirttiğini, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile ilgili ek protokollerin hayata geçirilmesi de dahil yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

- Müzakere sürecine tam destek veriyoruz

AP Başkanı Martin Schulz da AB içerisindeki sorunların en önemlilerinden birinin de Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederek, Kıbrıs'ın AB içinde stratejik öneme sahip bir yerde bulunmasından dolayı bulunacak çözümün tüm bölgeye örnek olacağını vurguladı.

Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine tam destek verdiklerini söyleyen Schulz, müzakerelerin Kıbrıslıların yürüteceği bir süreç olduğunun bilinmesini istediğini, Kıbrıs’a geliş nedeninin müzakerelerde detaylara inilen süreci daha iyi görüp anlamak olduğunu bildirdi.

Kıbrıs sorununda büyük ilerlemeler kaydedildiğini, bundan iki yıl önce böylesi bir ilerlemeyi kimsenin tahmin edemeyeceğini de kaydeden Schulz, seçimler öncesi Rum parlamentosuna hitap edecek olmanın da kendisi için onur olacağını sözlerine ekledi.

AP Başkanı Schulz, Kıbrıs'taki temasları çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelecek. Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nı da ziyaret ederek Schulz, ara bölgede Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti başkan ve temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.