Apple yeni iPad’leri satmakta zorlanacak

Apple yeni iPad’leri satmakta zorlanacak
Apple perşembe günü en yeni iPad’lerini tanıttı ancak bunlar satışları arttırmak için yeterli olmayabilir.

499 dolardan başlayan iPad Air 2 ve 399 dolardan başlayan iPad Mini 3 önceki modellere çok benziyor. Bir avuç yeni özellik gelmiş: İki modelin de daha hızlı işlemcileri ve daha iyi kameraları var, mobil ödemeler için Apple Pay kullanılıyor ve şifre yerine kullanıcının parmak izini okuma teknolojisi “Touch ID” sensörleri var. Touch ID bundan önce sadece iPhone’larda mevcuttu. iPad Air 2’de art arda fotoğraf çekebilme özelliği olan “Burst Mode” bulunuyor. Ancak bu özellik iPhone 5S serisinde tanıtılmıştı. Apple’ın 9.7 inçlik iPad Air hem daha ince hem de gümüş/beyaz ve gri/siyah renklerinin üzerine altın rengiyle de geliyor.

Ancak DealNews.com editörü Louis Ramirez bu yeniliklerin “ortalama bir tüketiciyi cihazı almaya ikna edebilecek kadar yeterli olmadığını” bildirdi. Ramirez, “Fiyat ciddi bir şekilde düşmediği sürece yeni özellikler için cihazı almaya değmez,” ifadesini kullandı. Üçüncü çeyrek cirosunu 37.4 milyar dolar olarak açıklayan şirket bunun yüzde 53’ünün iPhone satışlarından kaynaklandığını belirtmişti. Geçen çeyrekte iPad satışları 5.9 milyar dolara ulaşırken iMac, iPod, iTunes ve diğer cihaz ve hizmetler satışların geri kalanını oluşturdu. Aynı çeyrekte Apple 35.2 milyon iPhone satarken iPad satışları yüzede 9 düşerek 13.3 milyona indi.

Bazı tüketiciler iPad ile iPhone 6 Plus arasında karar veremiyor. Laptop Mag’in genel yayın yönetmeni Mark Spoonauer, “Apple ve diğer tablet üreticileri şu sıralar daha büyük ekranlı telefon ya da phabletler için rekabet içindeler. 5.5 inçlik iPhone 6 Plus ile yapıp ta 8 ya da 10 inçlik tabletlerle yapamayacağınız hiçbir şey yok,” ifadesini kullandı. Daha hızlı işlemci bazı tüketicileri yeni tabletlere yönlendirse de bu yeterli olmayabilir. Spoonauer, “Çift ekran modu iki uygulamayı aynı anda açmanızı sağlıyor ve yeni Nexus 9 tablet opsiyonel bir klavyeyle geliyor,” diye ekledi.

Araştırma şirketleri Gartner ve International Data Corp. tablet satışı tahminlerini düşürdüler. Bu hafta başında araştırma şirketi Gartner küresel tablet satışı büyümesi tahminini yüzde 13’ten yüzde 11’e düşürürken geçen ay IDC tablet satışı büyüme beklentisini yüzde 12.1’den yüzde 6.5’e indirdi. IDC’ye göre phablet satışları aksine artacak. Şirket 2015’te 233 milyon tablet, 318 milyon phablet satılacağını öngörüyor. Raporda, “7 inçlik tablet satışları azalırken phabletlerin tablet pazarı üzerinde oluşturduğu baskı giderek belirginleşiyor,” ifadesine yer verildi.

Uzmanlar yeni iPad’ler için heyecanı artırmanın zor olacağını öne sürüyor. Morningstar analisti Brian Colello, “Tüketiciler iPad’leri beklenen çok daha uzun süre kullanıyor,” dedi. Çarşamba günü Apple’ın iki yeni iPad için iTunes’da yayınladığı iOS 8 kılavuzu geri çekişdi. Rutgers Üniversitesi medya profesörü Aram Sinnreich bunun Apple’ın sıkça yapmadığı bir şey olduğundan, “Eğer reklamlarını yapmak için böyle bir yola başvurdularsa şaşırmam” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.