Araba fiyatına tespih

Araba fiyatına tespih
Suriye’den gelip Konya’da mesleğini icra eden Tanturan, tezgahında bulunan Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ünlü tespih ustaları tarafından yapılan “sıkma kehribarı” 5 bin dolara görücüye çıkarttı

Osmanlı Devletinin son dönemlerinde ünlü tespih ustaları tarafından yapılan, Osmanlı Kehribarı, 5 bin dolara müşterisini bekliyor. 2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş yüzünden Konya’ya gelen 20 yıllık tespih ustası Mahmut Tanturan, oğluyla birlikte açmış olduğu iş yerinde koleksiyonculara tespih satarak geçini sağlıyor. Daha çok kehribar türü tespih satan Tanturan, tezgahında bulunan Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ünlü tespih ustaları tarafından yapılan Sıkma Kehribarı 5 bin dolara görücüye çıkarttı. Tespih ne kadar eski ise fiyatının da o derece yüksek olduğunu belirten Tanturan, tespihe Konyalıların talebinin yüksek olduğunu söyledi.

2-160.jpg

FİYATLARI DAHA YÜKSEK OLUYOR

20 yıldır tespih ustalığı yaptığını Suriye’de çıkan iç savaş yüzünden Konya’ya geldiğini belirten Tanturan, “Suriye’de de bu işi yapıyordum. Suriye’den geldikten sonra Konya’da tespih dükkanı açtım. Hem imalatını yapmaya başladım hem de ticaretini… Daha çok kehribar, Osmanlı kehribarı tespihler satıyorum. Türkler ve Suriye’den buraya gelen kişilerin talepleri iyi. 35 TL’ye de tespih var, 20 bin dolara da tespih var. İşçiliği pahalı olan tespihlerin fiyatları da yüksek oluyor. Aylık 150 tane tespih satıyorum” dedi.

4-095.jpg

DEĞERİ 5 BİN DOLAR

Tespihlerin kalite ve işçiliğine göre fiyatlarının değiştiğini kaydeden Tanturan, “Tespih çeşidi çok. Sıkma kehribar, damarlı kehribar, şeffaf kehribar, ateş kehribar, zar kehribar ve damla kehribar var. Kehribar, çeşidi çok olan ve tespih çekenlerin vazgeçemediği tür. Şuan elimde Osmanlı Dönemi’nden kalan sıkma kehribar var... 2 bin dolar veren oldu; ancak satmadım. Değeri 5 bin dolar. İçinde bulunan taşlar ve eski ustaların yaptığı emekten kaynaklı fiyatı yüksek” şeklinde konuştu.

5-bin-dolar-sikma-kehribar.jpeg

EN ÇOK HOŞUNA GİDEN ÖZELLİĞİDİR

Kehribarın geçmişinin Osmanlı’ya dayandığını hatırlatan Tanturan, “Osmanlı geleneğinden gelen bir kültürdür. Dünyanın bütün ülkelerine yayılmıştır ve çok da muazzam bir şekilde imal edilen bu tespihin hastaları vardır. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine damga vurmuştur ve ünlü tespih ustaları tarafından tespihleri yapılmıştır. Sıkma kehribar tespihlerin zamanla renk değiştirmesi de kullanıcıların en çok hoşuna giden özelliğidir” dedi.

(Haber: Uğur Sarı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum