Araç kiralama sektörü gurbetçilerle birlikte en hızlı dönemini yaşıyor

Araç kiralama sektörü gurbetçilerle birlikte en hızlı dönemini yaşıyor
Turistik geziler veya iş seyahati için gelen kişilere büyük avantaj ve kolaylıklar sağlayan araç kiralama firmaları yaz aylarıyla birlikte en hızlı dönemini yaşıyor

Turistik geziler veya iş seyahati için gelen kişilere büyük avantaj ve kolaylıklar sağlayan araç kiralama firmaları yaz aylarıyla birlikte en hızlı dönemini yaşıyor. Araç maliyetlerinde yaşanan artışların sektörü ciddi sekteye uğrattığını ifade eden araç kiralama firmaları yaz dönemini en iyi şekilde geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdiler.

Araç maliyetlerinin sektörü dar boğaza sokan en büyük etmen olduğunu söyleyen Ali’s Oto Kiralama Sahibi Abdullah Ödevci, “Geçen seneye kıyasladığımızda araç sigorta ve kasko fiyatları 3’e katladı. 170 bin liraya aldığımız araçlar şuan 400 bin lira. Yedek parça maliyetleri 4’e katladı. Haliyle biz de bu artışları fiyatlarımıza yansıtma durumunda kaldık. Yurtdışından gelen insanlar için belki döviz bazında çok fazla bir şey değişmedi ama onlarda 25 Euro bazındaki araçlar şuan 35-40 Euro. Aracına göre daha da yükseliyor. Bu yıl dünyada yaşanan kriz, yurtdışından gelen vatandaşlarında daha tutumlu hareket etmesine yol açtığı için haliyle bizleri de etkiledi. Temmuz ayında tam kapasite ile çalıştık ama geçen seneye göre Ağustos ayında yüzde 60’lık bir düşüş var” dedi.

dsc-0575.jpg

YERLİ TURİST BU YIL PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

2022 yılına kadar bir aracın parasının 3 yılda amorti edilirken şuanda en iyi şartlarda 5 yılda çıkarılabildiğini aktaran Ödevci, “Bir ülkede enflasyon varsa o ülkede hizmet sektöründe hizmet verilmiyormuş biz bu yıl bunu anladık. Geçen sene yüzde 3’lük net karla ticaretimizi yaparken bu yıl karımız yüzde 1.5’lere düştü. Bu yıla kadar bir aracın fiyatını 3 yılda amorti ederken şuanda en iyi şartlarda 5 yıl. Bunun yanında eğer yurtdışından gelen gurbetçi kardeşlerimiz olmasın iç piyasasın hiçbir tutulacak tarafı yok. Gurbetçi vatandaşlarımız Eylül ayı ile birlikte ülkelerine dönmeye başlayınca bizim sektörümüz tamamen durgunlaşacak. 16 yıldır bu işi yapıyorum ben bu yıl kadar sakinliği daha önce görmemiştim. Avrupalı gitsin bizim sektör felç. Biz orta ve alt gruba hitap ediyoruz. Orta ve alt grup ekonomiye sahip vatandaşlarımız en ucuza 500 liraya araç kiralamak istese. 5 günlük tatil programı yapsa sadece 2 bin 500 lira bana verecek. 1.5-2 bin lira yakıta verecek. Otellerin, restoranların, marketlerin fiyatları belli. Herkes şuanda bu planları yaptığı için yerli turist bu yıl programlarını iptal etti. Havalar ısınınca köy şenlikleri olurdu. Bu yıl onlar bile iptal. Sektörün durumunu en net şekilde açıklamak gerekirse, kısa vadede ekonomiyi ayakta tutacak durumlar gerçekleştirilirse bizler var olmaya devam ederiz. Yoksa şuan ki durumu yaşamaya devam edersek bu süre zarfında filomuzdaki araç sayısını azaltarak farklı yatırım alanlarına yönelmek zorunda kalacağız. Bu işten adım adım ayrılacağız” ifadelerini kullandı.

YABANCI ORTAKLI KURUMSAL FİRMALAR TERCİH EDİLİYOR

5. İslami Dayanışma Oyunları’ndan yerli araç kiralama firmalarının beklediğini bulamadığını da aktaran Ödevci, “Sürekli havaalanındayız. Havaalanımızda ciddi bir yoğunluk var. Sürekli crafter panelvan araçlar gördük. En azından sektörümüzün bir kısmı para kazanıyor diye sevinmiştik ama bir baktık ki hepsi resmi plakalı araçlar. Özel sektöre bir pay yok. Direk devletin kendi imkanları ile yapılıyor. Diğer ülkelerden oyunları izlemeye gelen vatandaşlar ve iş nedeniyle gelen gazeteciler de yabancı ortaklı kurumsal firmaları tercih ettiği için yerli araç kiralama firmalarının beklentileri boşa çıktı. Havaalanı civarındaki taksicilere dahi bir faydasının olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

/*/*/*

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.