Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı
Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 5 körfez ülkesi "Lübnan'la dayanışma" açıklamasına yanaşmadı

KAHİRE (AA) - Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 5 körfez ülkesi, bakanlar düzeyindeki Arap Birliği Konseyi'nin "Lübnan ile dayanışma" açıklaması görüşmelerine katılmadı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn ve Kuveyt'ten oluşan 5 Körfez ülkesi herhangi bir neden göstermeksizin, "Lübnan ile dayanışma" açıklaması hakkındaki tartışma ve yorumların yapıldığı görüşmelere katılmazken, Arap Birliği'nin geri kalan ülkeleri Lübnan ile dayanışma açıklamasını oyladı.

Söz konusu açıklama, "Lübnan ile yeniden tam anlamıyla dayanışma sağlanması, ulusal birliğin, güvenliğin, istikrarın ve ülke topraklarının tümündeki egemenliğin korunması için Lübnan'a ve hükümetine siyasi ve ekonomik destek verilmesinin yanı sıra Lübnan halkının, Şeba çiftliklerini özgürleştirme veya geri alma ve herhangi bir saldırıya meşru yollarla karşılık verme hakkına sahip olduğunu" içeriyor.

Arap Birliği'nde bugün düzenlenen dışişleri bakanları seviyesindeki toplantıda, Lübnan'da faaliyette bulunan Hizbullah, terör örgütü ilan edilmişti. Irak, Cezayir ve Lübnan'ın kararın bazı bentlerine çekince koyduğu öğrenilmişti.

Geçen ay, Suudi Arabistan'ın, Lübnan’a yapacağı 4 milyar dolarlık askeri yardımı askıya alması, "Hizbullah'ın Suriye, Yemen ve Bahreyn'de yürüttüğü siyasete Riyad yönetiminin tepkisi" olarak yorumlanmıştı. Bu kararın ardından da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Katar, vatandaşlarına, güvenlik endişeleri gerekçesiyle Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı yapmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.