Arjantin ABD’nin arşivleri açma kararından memnun

Arjantin ABD’nin arşivleri açma kararından memnun
Arjantin Dışişleri Bakanı Malcorra:- “(ABD’nin diktatörlük dönemi arşivlerini açma kararı) Tarihimizin tümüyle anlaşılması ve bazı yaraların sarılması için çok önemli”

BUENOS AİRES (AA) - Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, ABD’nin, Arjantin’de 1976-1983 yaşanan askeri diktatörlük dönemine dair resmi belgelerdeki gizliliğin kaldırılmasına yönelik duyurusuna ilişkin, "Tarihimizin tümüyle anlaşılması ve bazı yaraların sarılması için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Yerel La Red Radyosu’na konuşan Malcorra, döneme dair askeri ve istihbari kayıtlardaki gizliliğin kaldırılması sürecinin çok dikkatli yürütüldüğünü belirtti. Bu belgelerin 50 yıllığına gizli olarak arşivlendiğini vurgulayan Malcorra, ABD Başkanı Barack Obama’nın 10 yıl önce belgelerdeki gizliliğin kaldırılması kararı aldığını kaydetti. Dışişleri Bakanı, ABD’nin arşivlerin açılması kararına dair, "Tarihimizin tümüyle anlaşılması ve bazı yaraların sarılması için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Malcorra, kararın tek taraflı alınmadığını aktararak, bu konunun ABD Başkanı Obama’nın ziyareti hakkında konuşulmaya başlandığında taraflar arasında gündeme geldiğini belirtti. Malcorra, insan hakları örgütlerinin girişimiyle ABD’ye resmi bir talepte bulunduklarını ve bu müzakere süreci sonrasında kararın alındığını da bildirdi.

Perşembe günü ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, ABD yönetiminin Arjantin’de askeri darbe sonucu 1976-1983 yılları arasında yaşanan ülke tarihinin son diktatörlük dönemine dair askeri ve istihbarat kayıtlarındaki gizliliğin kaldırılacağını duyurmuştu. Döneme ait kayıtlardaki gizliliğin kaldırılması girişiminin Ulusal Arşiv’deki ABD Emniyet Teşkilatı, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başkanlık kütüphaneleri kayıtlarını kapsayacağı ifade edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2002 yılında 1976-1983 yılları arasındaki bu karanlık döneme dair 4 bin 700 belgenin gizliliğini kaldırmıştı. ABD Başkanı Obama’nın gelecek hafta Arjantin’e gerçekleştireceği resmi ziyaretin darbenin 40. yılına denk gelmesi dolayısıyla insan hakları örgütleri döneme dair kayıtların açıklanması çağrısı yapmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.