Arjantin Dışişleri Bakanı Malcorra Londra'da

Arjantin Dışişleri Bakanı Malcorra Londra'da
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Arjantinli mevkidaşı Malcorra ile bir araya geldi

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Londra'da düzenlenen Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'ne katılmak üzere kentte bulunan Arjantinli mevkidaşı Susana Malcorra ile görüştü.

2002 yılından bu yana, iki ülkenin dışişleri bakanlarının ilk defa ikili olarak bir araya geldiği toplantıya ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmede, ortak çıkarlar, ticaret, yolsuzlukla ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele alanlarında işbirliklerinin artırılması başta olmak üzere, Birleşik Krallık-Arjantin ilişkilerinin kuvvetlendirilmesine ilişkin konuların ele alındığı kaydedildi.

Görüşmede Hammond'ın ayrıca zaman zaman iki ülke arasında gerginliğe sebep olan Falkland Adaları tartışmalarına değindiği bildirildi.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanı Hammond görüşmede, Birleşik Krallık'ın Falkland Adalarına yönelik duruşunun değişmediğini ve 2013'deki referandumun da adalıların Birleşik Krallık'ın denizaşırı toprakları olarak kalma isteklerini tasdiklediğini yineledi." denildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da Malcorra ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyetin altını çizdi.

Hammond, Arjantinli mevkidaşıyla sıcak ve geniş çaplı bir toplantı yaptıklarını aktararak, "Malcorra ile birlikte, uyuşturucu, yolsuzluk ve suçlarla mücadele, ticaret bağlarındaki artış, bilim ve teknoloji alanında daha yakın işbirliği gibi ortak çıkarlara dayalı olan, ülkelerimiz arasındaki güçlü ilişkiyi geliştirerek nasıl daha ileriye taşırız diye konuştuk." dedi.

- Falkland Adaları'nın egemenliği tartışmaları

Arjantin, İspanya'dan kazanılan bağımsızlık sonrasında "Malvinas" olarak adlandırdığı Falkland Adaları'nın dolaylı olarak kendilerine miras kaldığı konusunda ısrar ederken, Birleşik Krallık ise uzun süredir yönettiği ada halkının kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğunu vurguluyor.

Arjantin ve Britanya arasında adalar nedeniyle 1982 yılında yaşanan savaşta 255 İngiliz ve 65 Arjantin askeri hayatını kaybetmişti.

Adada 2013 yılında yapılan referandumda ise nüfusun yüzde 98'i Birleşik Krallık'a bağlı kalmayı tercih etmiş ancak referandum sonuçları Arjantin yönetimi tarafından tanınmamıştı.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, İngiltere Başbakanı David Cameron'u birçok kez bu konuda müzakere masasına çağırmıştı.

Birleşik Krallık ise diyalog çağrılarını reddederek, Falkland Adaları'ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığı ve bu nedenle de konuşulacak bir meselenin olmadığı yönündeki tavrını sürdürüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.