Arjantin’de eski cunta liderine 20 yıl hapis cezası

Arjantin’de eski cunta liderine 20 yıl hapis cezası
Arjantin’de eski cunta lideri Bignone'ye, Condor Operasyonu kapsamında işlediği suçlar nedeniyle 20 yıl hapis cezası verildi.

Arjantin’de eski cunta lideri Reynaldo Benito Bignone, 1970’li yıllarda Güney Amerika ülkelerinde ABD destekli yürütülen Condor Operasyonu kapsamında işlediği suçlar nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başkent Buenos Aires’teki Birinci Federal Mahkemenin aldığı karara göre Bignone ve 17 eski askeri yetkili, insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle 3 yıl süren yargılama sonunda cezalandırıldı. Bignone'ye 20 yıl hapis cezası verildi.

Arjantin’in son cunta lideri Bignone, 1982’den 1983’e kadar ülkenin yönetimini elinde tutmuştu. Bignone, iki yıl önce de yine 30 fabrika işçisinin kaçırılması ve işkence edilmesinden sorumlu tutulmuş ve 23 yıl ceza almıştı. 88 yaşındaki Bignone, işlediği suçlar nedeniyle 2011 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

-Condor Operasyonu -
Latin Amerika’daki sağ diktatörlüklerin 1970’li yıllarda CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu Condor Operasyonu, Arjantin, Uruguay, Brezilya, Şili, Paraguay ve Bolivya’da gerçekleştirilmişti.

Arjantin, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay’ın istihbarat şeflerinin katıldığı bir toplantıyla 1975 yılında başlatılan operasyon, daha sonra Brezilya’da uygulanmış, Ekvador ve Peru’ya kadar da uzanmıştı.

Bu ülkelerdeki ortak düşman olarak belirlenen sol muhalefetin sindirilmesini hedefleyen operasyon sürecinde ABD destekli rejimlerin, Latin Amerika çapında muhaliflerin peşine düştüğü ve öldürdüğü belirtiliyor.

Aralarında siyasiler, sivil toplum kuruluşu liderleri, öğrenciler ve entelektüellerin de bulunduğu 60 binden fazla sivilin, Condor Operasyonu sürecinde işlenen suçlar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.