Arjantin’den ülke borçlarının ödenmesine dair yeni anlaşma

Arjantin’den ülke borçlarının ödenmesine dair yeni anlaşma
Arjantin hükümeti, ülke borçlarının ödenmesine dair bireysel kreditörlerle 155 milyon dolarlık yeni bir ödeme anlaşması yaptı

BUENOS AİRES (AA) – Arjantin hükümetinin, "akbaba fonları" olarak da nitelenen yıllardır ülke borçlarının yeniden yapılandırılmasına yanaşmayan kreditörlerden bir kısmıyla 155 milyon dolarlık yeni bir ödeme anlaşması yaptığı belirtildi.

Konuya dair ABD Mahkemesi tarafından arabulucu olarak atanan Daniel Pollack resmi bir açıklama yayınladı. Pollack, Arjantin’in New York Güney Bölge Mahkemesi Hakimi Thomas Griesa’nın henüz karara bağlamadığı davalar arasında bulunan 115 bireysel kreditörle 155 milyon dolar tutarındaki temerrüde uğramış tahvilin ödenmesi için anlaşmaya vardığını belirtti.

Arabulucu hakim, bu ödeme anlaşmalarının Arjantin Ulusal Kongresi’ndeki Devlet Ödeme Yasası ve Kilit Kanunu’nun yanında hakim Griesa’nın uyguladığı tedbirlerin kaldırılmasına bağlı olduğunu vurguladı.

- Arjantin ile “akbaba fonları” arasında 15 yıldır süren ihtilaf nedeniyle ülke, 2001 yılındaki 95 milyar dolarlık borcunun temerrüte düşmesi sonrasında, kreditörler karşısında 10 yılı bulan bir dava süreciyle yüzleşmek durumunda kaldı.

2001 krizinden sonra ülkenin geçirtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan ve borcun yeniden yapılandırma çabalarına da yanaşmayan bu fonlar, Arjantin yönetimi tarafından ülkenin borç sorunundan faydalanmakla suçlanıyordu.

New York Federal Bölge Mahkemesi 2012 yılında alacaklarının tümünü tahsil etmek isteyen kreditörler lehine verdiği kararla Arjantin’in küresel pazarlarla ilişkisini zora sokmuştu.

Ekonomistler bu çözülemeyen borç sorununun nedenini yüksek enflasyon, nakit rezervlerin reddi ve ekonomik büyüme yetersizliği sonrası Arjantin'i küresel ekonominin dışına itmesi olarak açıklıyor.

- “Akbaba fonları” ile anlaşma yakın

Aralık ayında görevine başlayan Devlet Başkanı Mauricio Macri, “akbaba fonları” ile anlaşmak üzere yeniden masaya oturacaklarını açıklamıştı.

Macri, uluslararası yatırımcıların ülkeye dönüşü ve Arjantin’in uluslararası pazara yeniden entegrasyonu için bu anlaşmanın elzem olduğunu belirtiyordu.

Macri hükümetinin, ülke borçlarının yeniden yapılandırılmasına yanaşmayan kreditörlerle yapacağı anlaşma tasarısı geçtiğimiz Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.

Tasarının kabulüyle birlikte “akbaba fonları” ile 15 yıldır süren hukuki ihtilaf ve dava sürecinin sona ermesi ihtimalinin güçlendiği belirtiliyor.

Senato’da 30 Mart’ta yapılacak oylamada da onay alması gereken tasarının katı bir muhalefetle karşılaşabileceği ifade ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.