ASELSAN'dan yurt dışında yeni hamle

ASELSAN'dan yurt dışında yeni hamle
Şirket, Malezya’da yerleşik K DEFENSETECH firması ile iş birliğine yönelik mutabakat muhtırası imzaladı- İmzalanan anlaşma çerçevesinde, ASELSAN'ın Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemleri konusunda, Malezya ve diğer bölge ülkelerinin ihtiyaçlarına yön

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - ASELSAN, Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemleri konusunda, Malezya ve diğer bölge ülkelerinin ihtiyaçlarına yönelik bu ülkede yerleşik faaliyet gösterecek ortak bir şirket kurmaya hazırlanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ASELSAN ve K DEFENSETECH SDN BHD arasındaki iş birliğinin temeli Malezya'da gerçekleştirilen Savunma Hizmetleri Asya Fuarı ve Konferansı'nda (DSA 2016) atıldı.

Uzak Doğu-Asya Pasifik bölgesinin gerek katılımcı kurum/kuruluş gerekse ziyaretçi düzey ve sayısı açısından en önemli savunma fuarları arasında bulunan DSA 2016 kapsamında Malezya’da yerleşik K DEFENSETECH firması ile iş birliğine yönelik mutabakat muhtırası imzalandı.

Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş ile Malezya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Wan Mohd Asraf Wan Salleh’in de hazır bulunduğu törende, muhtırayı ASELSAN'ı temsilen Genel Müdür Faik Eken ve Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanı Mustafa Kaval ile K DEFENSETECH Üst Yöneticisi Zulkifli Abdullah ile firma Direktörü Mazli Yahya imzaladı.

Buna göre, ASELSAN ve K DEFENSETECH'in, Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemleri konusunda, Malezya ve diğer bölge ülkelerinin ihtiyaçlarına yönelik Malezya’da yerleşik faaliyet gösterecek ortak bir şirket kurulmasına yönelik görüşmelere başlaması hedefleniyor.

İş birliğinden istenen verimin sağlanması ve uygun şartların oluşması durumunda, ilerleyen aşamalarda ASELSAN'ın diğer ürün/sistemlerinin de iş birliği kapsamına alınması mümkün olacak.

ASELSAN, Eylül 2015'te, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacına yönelik stabilize silah sistemleri tedarik projesini kazanmıştı. Proje kapsamında, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığına hizmet verecek yeni devriye botlarına entegre edilmesi planlanan ASELSAN 30 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemlerinin teslimatlarının 2018'de tamamlanması hedefleniyor.

- 10 ülkeye satıldı

ASELSAN tarafından çeşitli kalibrede silahların entegrasyonuna yönelik geliştirilip üretilen Stabilize Silah Sistemleri halen 10 ülkeye ihraç ediliyor.

"Uzaktan Kumandalı Silah" ismiyle de bilinen sistem, sabit tesislerin korunmasından, araç ve gemilerin silahlandırılmasına kadar geniş yelpazede kullanılıyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri, birçok ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından tercih ediliyor.

Silah sistemleri halen Hırvatistan, Katar, Kazakistan, Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Gürcistan ve Malezya silahlı kuvvetlerine hizmet veriyor.

ASELSAN bu kapsamda 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemleri'nin Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin botlarına entegre edilmesi işini de üstlenmişti. ASELSAN, bu sözleşme doğrultusunda Güneydoğu Asya bölgesine ilk silah sistemi ihracatını gerçekleştirecek.

- Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri

Özelliklerine ve kullanım alanına göre SARP, STAMP, STOP ve MUHAFIZ adını alan sistem üzerinde, lazer mesafe ölçer, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip termal ve gündüz kameraları bulunuyor. Bu birimler ile gece, gündüz ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedefler tespit ediliyor, tanınıyor ve mesafe bilgisi dahilinde yapılan balistik hesaplamalarla etkili biçimde ateş altına alınıyor.

Sistem, kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı, karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor. Otomatik video hedef takip özelliği ile hedef otomatik takip edilebiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.