Asgari ücret yoksulluk sınırının altında olmayacak şekilde belirlenmeli

Asgari ücret yoksulluk sınırının altında olmayacak şekilde belirlenmeli
Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücret belirlenirken dikkate alınması gereken hususları ve asgari ücretle ilgili taleplerini belirttiği bir basın açıklamasında bulundu.

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücret belirlenirken dikkate alınması gereken hususları ve asgari ücretle ilgili taleplerini belirttiği bir basın açıklamasında bulundu.

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:“Elinden geldiğince tasarruf tedbirleri uygulayarak hem kendi ailesi, hem de ülkemiz adına bu süreci en güçlü şekilde atlatmaya çalışan işçilerimizin ülkemize olan bağlılık, sorumluluk ve inançla çalışma azminden hiçbir şey kaybetmeden çalıştığı kurumlarını geleceğe taşımaktaki kararlılıkları ve “devletinin yanında olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Son günlerde, hükümetimizin çalışanları enflasyona ezdirmeyeceği kararlılığına dayanarak, asgari ücrete ilişkin bir iyileştirmenin yapılacağı olgusunun yoğun olarak gündemde yer aldığı görülmektedir. Hak-İş Konfederasyonu olarak; En değerli yatırımın insana yapılan yatırım olduğu inancımızdan yola çıkarak toplum ve çalışanların önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücretin ekonomik sıkıntıların getirdiği zorlukları aşabilecek oranda olmasını ve çalışanların asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmesini istiyoruz. Asgari ücret belirlenirken; özel sektörde ağırlıklı çalışanların olduğunun farkında olunması gerektiğini ve bir ailenin yoksulluk sınırının altında olmayacak şekilde asgari ücret alması gerektiğini talep ediyoruz.

hak-is-konya-2.jpeg

HAK-İŞ’TEN 3 TALEP

Kamuda çalışanların, memurların, memur ve işçi emeklilerinin, Bağ-Kur emeklilerinin, asgari ücretle çalışanların, ücretlerindeki artışları önemli buluyoruz ve bu artışları destekliyoruz. Sadece asgari ücrette sınırlı kalan artış toplu iş sözleşme düzenlerini sarsmaktadır. Milyonlarca emekçinin ücretlerinin asgari ücret düzeyine yaklaşmış olması toplu sözleşme düzenimizi ciddi şekilde etkilemekte ve olumsuz bir noktaya taşımaktadır. Asgari ücretin üzerinde ücret alan, özel sektörde çalışan, belediyelerde, üniversitelerde ve toplu iş sözleşmelerinde enflasyon oranında artış olmayan bütün çalışanların ücretlerinde de asgari ücrete getirilen ek artışın yapılmasının sorunu ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Hak-İş’in asgari ücretle ilgili önceki yıllarda olduğu gibi taleplerinden birincisi, Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilerek daha çoğulcu ve katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. İkincisi, asgari ücret tespit edilirken ülkemizin aile yapısının dikkate alınarak dört kişilik bir ailenin esas alınması ve buna göre asgari ücretin belirlenmesidir. Üçüncü talebimiz ise, asgari ücretin gerçekten asgari ücret olması ve genel ücret noktasına gelmiş olması gibi çelişkili bir durumu ortadan kaldırması gerekliliğidir. Ayrıca, 1 Temmuz 2022 tarihindeki düzenleme ile asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmış olması tüm çalışanları memnun etmiştir. Ancak, emekçilerin en büyük sorunlarından biri de ücretler üzerindeki ağır vergi yüküdür.

MAAŞLARDA YAŞANAN KESİNTİLER İŞÇİLERİ ZORA SOKUYOR

Yılın başında yüzde 15 olarak başlayan ve yüzde 20, yüzde 27 şeklinde yılsonuna doğru artan vergi dilim matrahlarından kaynaklı olarak maaşlarda yaşanan kesintiler işçi kesimini zora sokmaktadır. Uygulanmakta olan gelir vergisi oranlarının emekçiler lehine düzenlenerek, gelir vergisi oranının yüzde 15'e sabitlenmesini de özellikle talep ediyoruz. Acilen, şu anda yaşanılan yüksek enflasyon nedeniyle, mağdur olan milyonlarca emekçinin hiç değilse belli bir dönem, belli oranda vergi alınarak rahatlatılması gerekmektedir. Bu durumun, ailenin desteklenmesi ve güçlendirilmesine de son derece katkı sağlayacağına inancımızla; Belirlenecek olan asgari ücretin başta çalışanlara, işverenlere, hükümetimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.