Aşı bulma yarışlarına tütün şirketleri de girdi

Aşı bulma yarışlarına tütün şirketleri de girdi
Sağlık şirketlerinin yanı sıra bu sefer aşı yarışına tütün şirketleri Philip Morris ve British American Tobacco girdi.

Dünyaya hızla yayılan ve ölüm oranlarının hızla arttığı koronavirüs için birçok yerde başlatılan aşı çalışmalarına 2 yeni firma da dahil oldu. Sağlık şirketlerinin yanı sıra bu sefer aşı yarışına tütün şirketleri Philip Morris ve British American Tobacco girdi.

Koronavirüs salgınına karşı Çin, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Belçika gibi ülkelerde aşı çalışmaları hızla devam ediyor. Zaman zaman aşının bulunduğuna dair açıklamalar yapılsa da uzmanlar aşının 1 yıldan önce piyasaya çıkmayacağını bildiriyor. Çeşitli ülkelerdeki üniversiteler ve sağlık şirketleri arasında başlayan aşı yarışına bu kez tütün firmaları katıldı. British American Tobacco ABD’li biyoteknoloji firması Kentucky BioProcessing işbirliğiyle tütün bazlı bir aşının klinik öncesi deneylerinin sürdüğünü açıkladı. Philip Morris’in Kanadalı birimi Medicago, bu yaz potansiyel bir aşı için insanlar üzerinde deneylere başlanacağını duyurdu.

BAT’IN İLK DENEYİMİ DEĞİL

British American Tobacco (BAT) Mapp Biopharmaceutical ile birlikte 2014’te ebola için bir ilaç geliştirmişti. Ancak ilaç laboratuvar aşamasını geçemedi. Şirketin bilimsel araştırmalar direktörü David O’Reilly ise Covid-19’a karşı bir savaş kazanacaklarını ifade ederek, “Çok önemli bir buluş yaptığımıza inanıyoruz. Covid-19 savaşını kazanmak için hükümetler ve paydaşlarla birlikte çalışmaya hazırız” dedi. Geliştirilen aşı formülasyonu genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kalıyor ve tek bir dozda etkili bir bağışıklık potansiyeli ile de avantaj sağlıyor. 

PHİLİP MORRİS BAĞIŞIKLIK HEDEFLİYOR

Uluslararası tütün şirketi Philip Morris,  tütün yaprağının yakın bir türünde yetişen virüs benzeri bir partikülü kullanıyor. Bitki bazlı aşı virüsü taklit ederek vücudun bağışıklık sisteminin bunları tanıyıp bir bağışıklık geliştirmesini amaçlıyor. British American Tobacco ise virüsün genetik diziliminin bir kısmını kopyalayarak immunglobulin (bağşıklık sisteminin virüs, bakteri gibi patojenleri nötralize etmesini sağlayan protein) üretimini sağlayan bir madde elde etti. Elde edilen madde yeniden üretim için tütün bitkisine aktarıldı. Bunun geleneksel yöntemlerden daha hızlı aşı geliştirmesini sağladığından süreci altı hafta gibi kısa bir süreye indirebileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.