Aşı karşıtlığı tehdit ediyor!

Aşı karşıtlığı tehdit ediyor!
Henüz 23 milyonun aşı olmadığı Türkiye’de aşı karşıtlığı, ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Yetkiler, ısrarla aşı çağrısı yaparken yeniden eve kapanmak istemeyen milyonlarca duyarlı vatandaş, aşı karşıtları için kısıtlamalı tedbir alınmasını istiyor

Temmuz ayına girerken 5 binin altına inen Koronavirüs (Kovid-19) günlük vaka sayısı normalleşmenin ardından hızla yükselmeye başladı. 25 Temmuz 2021 verilerine göre günlük vaka sayısı 14 bini geçti. 9 günlük bayram tatilinin sonuçlarının önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağı düşünüldüğünde vaka sayılarının daha da artmasından ve kısıtlamaların yeniden kapıya dayanmasından endişe ediliyor. Öte yandan normalleşme süreciyle birlikte cadde ve sokaklarda maske takmayanların sayısının artması da dikkatlerden kaçmıyor.

HENÜZ 23 MİLYON KİŞİ AŞI OLMADI

Türkiye’de aşı karşıtlığı koronavirüsle mücadele için tehdit oluşturuyor. Tüm çağrılara ve ikna çabalarına karşın yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. Aşılamanın önemine vurgu yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19’la mücadelenin kurallarına uymaz ve aşımızı hemen ilk fırsatta yaptırmazsak, salgını durdurmak uzun sürebilir. Ödediğimiz bedelleri, yaşadığımız kısıtları, maddi ve manevi kayıpları düşünün. Ne çok insanı kaybettiğimizi hatırlayın. Salgın aşısız yenilmez. Aşınızı olun” diyerek uyardı.

SAĞLIK BAKANI KOCA: SALGIN AŞISIZ YENİLMEZ, AŞINIZI OLUN

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla aşı olmayanlara dikkat çeken Bakan Koca, “Yaklaşık 23 Milyon kişi henüz aşı olmadı. 2. dozu olmayanların sayısı 17 Milyon. Çift doz aşı olup, 3. doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 Milyona yakın. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım. Ödediğimiz bedelleri, yaşadığımız kısıtları, maddi ve manevi kayıpları düşünün. Ne çok insanı kaybettiğimizi hatırlayın. Salgın aşısız yenilmez, aşınızı olun. Geri dönüp son 10 günü daha dikkatli yaşayamayız. Yarın bize bağlı” dedi.

‘DELTA’YA TEK ÇÖZÜM AŞI

Koronavirüsle mücadele devam ederken ilk kez Hindistan’da görülen Delta ve Delta Plus varyantları dünyada yaygınlaşmaya başladı. Delta ile virüsün çıkıntılı kısmı daha etkili hale geldi ve hücreye girişi kolaylaştı. Böylelikle akciğer hücrelerine çok daha hızlı tutunabiliyor. Bu da virüsün hızını artırıyor. Delta Plus ise mutasyonun mutasyona uğramış hali. İki doz aşı yaptıranlar Delta’ya karşı kendini korumaya almış oluyor. Uzmanlar çift doz aşısı olmayanlara varyantların illa ki bulaşacağının altını çiziyor. Aşı sayesinde akıllı füze denilen antikorlar virüsün hücreye girmesini önleyecek kalkanı oluşturabiliyor. Vücut aşılı değilse antikor oluşmadığından virüs hızla hücreye girip sizi hasta edebiliyor. Delta ve Delta Plus varyantlarının öldürücü riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, varyantlara karşı en etkili çözümün aşı olduğunu söylüyor. Dünyada birçok ülkenin aşıya erişemediğini ifade eden uzmanlar, birçok ülkenin aşı tedarikinde sıkıntı yaşadığını ve nüfusunun yüzde 1'ini bile aşılayamadığı bir ortamda, Türkiye yeterli sayıda Kovid-19 aşısını tedarik etmeyi başarmışken, aşının elimizin tersiyle itilmemesi gerektiğini belirtiyor. 

DUYARLI VATANDAŞLAR, DUYARSIZLIĞA TEPKİLİ

Öte yandan yetkilerin çağrılarına harfiyen uyarak aşılarını olan 10 milyonlarca vatandaş, duyarsızlığa ve aşı karşıtlığına tepkili. Türkiye’nin maddi ve manevi bedel ödeyip ve zor günler geçirerek bugünlere geldiğine dikkat çeken vatandaşlar, tekrar kısıtlamalı günlere dönmek istemediklerini belirti. Yetkililerin ve uzmanların çağrılarına kulak tıkayarak kulaktan dolma, asılsız bilgilerle aşı karşıtlığı yapanlar yüzünden ülkenin bir kez daha bedel ödemeye tahammülü olmadığını dile getiren duyarlı vatandaşlar, aşı olmayan vatandaşları acilen aşı olmaya çağırdı. Aşı olmayanlarla ilgili caydırıcı tedbir çağrısı yapan vatandaşlar, toplu ulaşım, toplu alan ve kamusal alanlara girişlerde aşı sorgulaması zorunluğu getirilmesini talep etti.

66,1 MİLYON DOZ AŞI UYGULANDI

Türkiye’de 25 Temmuz itibariyle toplam uygulanan aşı dozu sayısı 66 milyon 142 bin doz oldu. 1. doz olanların sayısı 39 milyon 482 bini, 22 doz uygulanan 22 milyon 840 bini, 3. doz olanların sayısı 3 milyon 819 bini geçti. Türkiye genelinde 1. doz uygulama oranı yüzde 63,61, 2. doz uygulama oranı yüzde 36,80 olarak gerçekleşti.

KONYA MAALESEF GERİLERDE!

Sağlık Bakanlığı aşı tablosuna göre Türkiye’de aşı duyarlılığının batıdan doğuya doğru kademeli olarak azalıyor. Konya’da, yüzde 56,3’lük aşılama oranıyla, Kuzey, Güney, Orta ve Batı Anadolu’da Aksaray’la birlikte aşılamanın en düşük olduğu il olarak dikkat çekiyor. Koronavirüsle mücadelede sürecin başından bu yana istenilen duyarlılığın gösterilmemesi Konya’daki duyarlı vatandaşları üzüyor. 

AVRUPA’DA AŞI KARŞITLIĞINA KISITLAMALI ÖNLEMLER KAPIDA

Vaka artışının dünyada da hız kazanması ile birlikte aşı olmayanlara karşı Avrupa’nın gündeminde. Bazı ülkeler kısıtlamaları uygulamaya sokarken bazı ülkelerde kısıtlamaları devreye almaya hazırlanıyor. Avusturya’da, sadece aşı yaptırmış ya da iyileşmiş kişiler restoran, otel, kültürel etkinlikler ve kişisel bakım hizmetlerinden faydalanabiliyor. Yunanistan’da yeni önlemler kapsamında tiyatrolar, spor salonları ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere, 16 Temmuz’dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Belçika’da ise aşı olanlara bilet dağıtılması ve bu biletleri olanların belli yerlere girebilmesi söz konusu. Restoran, kafe ve barların kapalı alanlarına da aşısız kişiler alınmıyor. Aşı olmayı reddeden çalışanların açığa alınması da öngörülüyor. Fransa'da 50'den fazla kişinin bulunduğu tüm sosyal etkinliklerde, kapalı mekanlara girişte ve toplu taşıma kullanımında Kovid-19 aşısı olduğunu belgeleyen veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu gösteren ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlayan belge gösterme zorunluluğu başladı. Almanya’da yaz sonrası gelecek olan kısıtlamaların sadece aşı olmayanlara uygulanacağı belirtildi. Ülkede restoran, sinema, stadyum ve benzeri mekânlara aşı olmayanların alınmaması gibi tedbirler düşünülüyor. İtalya ise 1 doz Covid-19 aşısı yaptıranlar için 9 ay, Covid-19 geçirenler için 6 ay geçerli olmak üzere "Yeşil Geçiş" belgesi düzenlenecek. (Gülşen Çopur)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.