Asırlık nineden sağlıklı yaşam tavsiyesi

Asırlık nineden sağlıklı yaşam tavsiyesi
Hatay'ın Erzin ilçesinde oturan 99 yaşındaki Fatma Soyer, alışverişe çıkıyor, yemeğini yapıyor, misafirlerini ağırlıyor ve gözlük kullanmadan iplik taktığı iğneyle kıyafetlerini dikiyor- Soyer: - "Uzun yaşamamın ve sağlıklı olmamın sırrını soruyorlar. Onl

HATAY (AA) - AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Hatay'ın Erzin ilçesinde 99 yaşında olmasına rağmen alışverişe çıkan, yemeğini yapan ve gözlük kullanmadan iplik taktığı iğneyle kıyafetlerini diken Fatma Soyer, sağlıklı yaşam için "az yemek yenilerek çok hareket edilmesi" tavsiyesinde bulunuyor.

Karamustafalı Mahallesi'nde bahçeli evinde yalnız yaşayan 1917 doğumlu Soyer, AA muhabirine, bir asra yaklaşan ömrüne rağmen dinç olduğunu ve işini kendisinin yaptığını söyledi.

Eşini 45 yıl önce kaybettiğini, iki oğlu bir de kızı bulunduğunu anlatan Soyer, "Allah'a şükürler olsun şimdiye kadar kimseye muhtaç olmadan yaşadım. Yanı başımdaki apartmanda oturan çocuklarım her gün yanıma gelir, halimi hatırımı sorarlar. Yemek getirirlerse soframa koyar yerim, getirmezlerse kendi yemeğimi yaparım. Allah onlardan razı olsun, onlara da sağlıklı ömürler versin" diye konuştu.

Soyer, gözlük kullanmadan ipliği iğne deliğinden geçirerek dikiş diktiğini, alışverişini yapıp, misafirlerini ağırladığını ifade etti.

Her gün erken kalktığını belirten Soyer, "Bahçemdeki tavuklarımı yemler, onlarla ilgilenir, yumurtalarını toplarım. Süpürgemi alır, evimin önünü temizlerim. Kahvaltı yaptıktan sonra evimin işlerine koyulurum. Misafirlerim gelirse onların çayını, kahvesini yapar, kendi ellerimle ikram ederim" dedi.

- "Az ye çok hareket et"

Sağlık sorunu bulunmadığını, soğuk algınlığı gibi hastalıklar dışında doktora gitmediğini vurgulayan Soyer, şunları kaydetti:

"Bana uzun yaşamamın ve sağlıklı olmamın sırrını soruyorlar. Onlara 'Az yemek yiyin, çok hareket edin' diyorum. Midemi hiçbir zaman tıka basa doldurmadım. Doğal her şeyi yerim. Bu yaşımda diyet nedir bilmem. Et, süt, yoğurt, tereyağ, tatlı... Ne yersem yiyeyim, kararında yerim. Yakın mahalle ve civar köylerde akrabalarımı ziyaret ederim. Mesafe yakınsa mutlaka yürüyerek giderim, onlarla oturur hoş sohbet ederim. Evime geldiğimde canımı sıkacak, üzüleceğim haberlerden kaçınırım, müzik dinlerim."

Soyer, dikiş dikmeyi çok sevdiğini, bazen torunlarına da kıyafetler hazırlayarak hediye ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.