ASKON’da enerji yatırımlarının teşvikleri anlatıldı

ASKON’da enerji yatırımlarının teşvikleri anlatıldı
ASKON Konya Şubesi’nde Enerji Yatırımlarına Teşvik, Hibeler ve Destekler’ uzman kişilerce üyelere anlatıldı.

ASKON Konya Şubesi’nde Enerji Yatırımlarına Teşvik, Hibeler ve Destekler’ uzman kişilerce üyelere anlatıldı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi tarafından organize edilen, ‘Enerji Yatırımlarına Teşvik, Hibeler, Avrupa Birliği Hibe ve Destekleri’ konulu program gerçekleştirildi. Şube binasında gerçekleşen etkinliğe katılım yoğun oldu. Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, hibe ve teşviklerden üyelerinin yararlanması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Başkan Sinacı, bu tür programlara tüm üyelerin katılmaları gerektiğinin ifade etti.

askon-konya-1.jpg

Hibelerden bahseden Eğitimci Fatih Güneş, “Güneş enerjisi ( GES ) yatırımları için Devletin Kurum ve Kuruluşlarının yanı sıra, Avrupa Birliği’nin ve Dünya Bankası’nın verdiği onlarca destek, hibe ve teşvikler bulunmaktadır. 2022 yılında ise bu teşviklerin oranları, tutarları ve konumları değiştirilmiş, GES yatırımı daha cazip hale getirilmiştir. Paneller için ödenecek yüzde 18 KDV den Muafiyet (Yatırım miktarına göre değişkenlik gösterecektir) Örn: 350.000 USD ( 5.000.000 TL )’lik bir faturanın 63.000 USD ( 900.000 TL ) bölümü hibe edilmektedir. ( %18 )Yurt Dışından getirtilecek ürünler için ödenecek gümrük vergisinden (%12) Muafiyet ( Yatırım miktarına göre değişkenlik gösterecektir ) Örn : 50.000USD ( 700.000 TL )’lik bir faturanın 6.000 USD ( 90.000 TL ) bölümü hibe edilmektedir. ( %12 ) Paneller için ödenecek tutar üzerinden yüzde 40-55 arası hibe (Yatırım miktarına, kurulacağı bölgeye, sektöre göre değişkenlik gösterecektir ) Örn: 350.000USD ( 5.000.000TL ) lik bir yatırımın 200.000USD ( 2.800.000 TL ) bölümü hibe edilebilmektedir. ( %55 ) GES yatırımı için kullanılacak ( varsa ) 6 ay veya 1 yıl geri ödemesiz, 8 yılı bulan vadelerle düşük faizli kredi (Yatırım miktarına, kurulacağı bölgeye, sektöre, yatırımcının findeks puanına göre değişkenlik gösterecektir). Toplam yatırımın yüzde 80’i oranında ve ticari kredi oranlarından 4 puan düşük faiz kalkınma bakanlığı kanalıyla hibe edilmektedir. (4 Milyon TL’lik kredi kullanımında faiz kanalıyla 1 Milyon TL hibe )” dedi.

askon-konya-3.jpg

HEDEF KARBON EMİSYONUNUN AZALTILMASI

Karbon Emisyonunun Azaltılmasına Yönelik Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi konusunda sunum yapan Eğitimci Umut Akgün de, “Bu çağrı kapsamında ülkemizin karbon emisyonunun azaltılması ve 2050 yılında sıfır karbon hedefine katkı sağlamak amacıyla karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge projelerinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Proje Başvuru Tarihleri 23 Mayıs 2022 – 17 Haziran 2022, 18 Haziran 2022 – 21 Haziran 2022 (Mazeretli Başvuru Onaylama Tarihleri) olarak belirlenmiştir. Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 24 aydır. NACE REV 2 sınıflamasına göre ana kodu “C” olan İmalat Sektörünün tamamı ile ana kodu “J” olan bilgi ve iletişim sektöründe sadece 62.01 kodundaki bilgisayar programlama faaliyetlerinde olmak üzere küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yararlanabilir. Uygun Proje Konusu; Karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar ve Karbon emisyonlarının izlenmesine yönelik sistemler” diye konuştu. Akgün, destek üst limitinin 2 milyon TL, destek oranının yüzde 75 olduğunu sözlerine ekledi.

Programda Ges sigortaları ve performans kaybı sigortaları üzerine Beyazyaka Sigorta Yk. Başkanı, ASKON Yk. üyesi Erman Tezcan sunumunu gerçekleştirdi.

askon-konya-4.jpg

Program sonunda Envoy Enerji Genel Müdürü Latif Güdül’de, Ges projeleri nelerdir, uygulama yöntemleri üzerine çalışmaları ve uygulamaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

askon-konya-5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.