Asya'da havayolu şirketleri kadın pilota ihtiyaç duyuyor

Asya'da havayolu şirketleri kadın pilota ihtiyaç duyuyor
Asya'da hava yolculuklarının artışı nedeniyle pilot kontenjanlarının yetersiz kalacağı tahmin ediliyor- Açığı kapatmak için havayolu şirketleri kadınların pilotluk mesleğine yönelmelerini sağlamaya çalışıyor

CAKARTA (AA) - Asya'da hava yolculuklarının artışı nedeniyle pilot kontenjanlarının yetersiz kalacağı tahmin edilirken, açığı kapatmak için havayolu şirketleri kadınların pilotluk mesleğine yönelmelerini sağlamaya çalışıyor.

Bloomberg'de da yer alan habere göre, Asya'da faaliyet gösteren havayollarının yolcu kapasitesinin her yıl 100 milyon civarında artmasıyla doğacak pilot ihtiyacının kadın pilotlar vasıtasıyla giderilmesi planlanıyor.

Yolcu ve uçuş sayılarındaki artışına rağmen, pilot kontenjanlarının yetersiz kalabileceği ve bu nedenle kadın pilot sayısının da artırılması alternatifi üzerinde durulacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte, pilotluk kriterlerinin ağır olması, kadınların pilotluk mesleğine ilgisini azaltıyor. Habere göre, dünyadaki pilotların toplamının sadece yüzde 5'i kadınlardan oluşuyor.

Boeing Uçuş Hizmetleri Başkan Yardımcısı Sherry Carbary, yaptığı açıklamada, "Asya'da hava yolculuğu her yıl 100 milyon yolcunun eklenmesiyle hızlı bir artış gösteriyor. Bu artış, havayolu şirketlerinin pilot ihtiyacını da artırıyor. Asya'daki havayolu şirketleri önümüzdeki 2 yıl içinde 226 bin yeni pilota ihtiyaç duyacak." ifadelerini kullandı.

Vietnam Havayolları Kadın Kaptan'ı Huynh Ly Dong Phuong ise "Asya kültüründe kadınların pilot olmasına iyi gözle bakılmıyor. Bu mesleği seçeceğimi anneme söylediğimde aldığım cevap olumsuz olmuştu. Erkek meslektaşlarımın da bana farklı davrandıklarını düşünüyorum. Benim için en zor olan, meslektaşlarımın beni bir kadın pilot olarak kabullenememesi." açıklamasını yaptı.

Air France-KLM Group Kaptanı Clarke ise "Kadınların pilot olması gerçekten zor. Pilotluk mesleğinin gerçekleşebilmesi için 3 bin saatlik uçak tecrübesi olması gerekiyor. Bu bir kadın için 12-15 senelik bir süre demek. Yani bir kadının neredeyse tüm vaktini bu işe ayırması gerekiyor." dedi.

Araştırmalara göre Malezya'da pilot okullarına yapılan başvuruların sadece yüzde 5'inin kadın olduğu belirtilirken, kadınların pilot olmak istememelerinin sebebinin aile yaşamlarını etkileyebilecek olması gösteriliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.