ATB mart ayı meclis toplantısı

ATB mart ayı meclis toplantısı
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Çandır:- "Turizm yatak kapasitemiz, ülke toplamının yarısına yakın düzeydedir. Örneğin İstanbul'un 3 katından fazladır. Kentimizin hinterlandında 3 adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır ve Türkiye'ye gelen toplam yaban

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Turizm yatak kapasitemiz, ülke toplamının yarısına yakın düzeydedir. Örneğin İstanbul'un 3 katından fazladır. Kentimizin hinterlandında 3 adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır ve Türkiye'ye gelen toplam yabancı turistin yüzde 32'sini ağırlamaktayız" dedi.

Çandır başkanlığında, ATB salonunda gerçekleştirilen Mart ayı meclis toplantısında, borsanın yaptığı faaliyetler slayt eşliğinde anlatıldı.

Komite toplantılarında ele alınan konuların da anlatıldığı toplantıda, sektörel konular değerlendirilerek, Rusya krizinin bölgedeki üretici ve ihracatçıya etkisi değerlendirildi.

Burada konuşan Çandır, insanlığa ait hiçbir değer taşımayan, terör eylemleri için hiçbir sınır tanımayan, vatan ve dünya sathına yayılmış azgın bir terör ikliminin yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.

Tarım, turizm, ticaret ve sanayi sektörleriyle toplumla ve kentle bir bütün olduklarını belirten Çandır, Antalya'nın genel ekonomik göstergeyle Türkiye'nin yüzde 2'si civarında bir yere konumlandığını söyledi.

Çandır, güncel haliyle Antalya'nın 48 milyar lira olan kredi yükünün 12,5 milyar lirasının turizm, 3 milyar lirasının tarım, 17 milyar lirasının tüketici kredisinden ve diğer kredi yükünden oluştuğunu belirtti.

Kişi başına takibe düşmüş kredi borcunda 883 lira ile İstanbul'dan sonra ikinci sırada bulunduklarını dile getiren Çandır, şöyle devam etti:

"Kişi başına kredi kullanımında ise 23 bin 240 lira ile 4. sırada bulunmaktayız. Kentimizin önemli karakteristiklerinden biri, tasarrufçu kimliğimizdi. Yani bankalardan kullandığımız kredi miktarı, mevduatımızdan düşüktü. Örneğin 2002 yılında bankalardaki mevduatımızın yüzde 17'si kadar kredi kullanır durumdaydık. 2015 yılında ise mevduatımızın yüzde 155'i kadar kredi kullanır konuma geldik. 2016 yılı ilk ayları itibarıyla nakit ihtiyacını karşılamak için çektiğimiz krediler, toplam kredinin yüzde 60'ını oluştururken, yüzde 33'ü ise önceki borçları ödeyebilmek için çektiğimiz kredilerden oluşmuştur."

- "80 vilayetimizden net mal alan bir kentiz"

Antalya'nın serbest bölgede orta ve ileri teknoloji düzeyinde 10 ayrı sektörde üretim kapasitesine sahip olduğuna değinen Çandır, şöyle konuştu:

"Eğitim düzeyinde ülkemizin ilk sıralarında bulunmaktayız. Turizm yatak kapasitemiz, ülke toplamının yarısına yakın düzeydedir. Örneğin İstanbul'un 3 katından fazladır. Kentimizin hinterlandında 3 adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Türkiye'ye gelen toplam yabancı turistin yüzde 32'sini ağırlamaktayız. Ülkemizin tüm örtü altı kapasitesinin yüzde 40'ına sahip durumdayız. İller arası ticarette ise kentimiz, 54 milyar liralık mal alımına karşılık, 40 milyar liralık mal satan konumda bulunmaktadır. Yani 80 vilayetimizden net mal alan bir kentiz. Şimdi, kentimizin kurulu gücünü ve sahip olduğu potansiyelini göstermesi bakımından bu gerçekleri göz ardı eden ve bizi umutsuzluğa sevk edecek bir karamsarlığa da hiç gerek yoktur. İhtiyacımız olan şey, kentimizin topyekun zorluklara karşı direncini artırıcı bir yaklaşımın sergilenmesidir."

Antalya'nın Rusya krizi nedeniyle zor dönemden geçtiğini bunun için de "Antalya Yaklaşımı" önerilerini hükümete sunduklarını vurgulayan Çandır, EXPO 2016 Antalya için bütün oda üyelerini kente davet ettiklerini, turizmdeki sıkıntılar nedeniyle de yine Türkiye genelindeki oda üyelerine tatil için Antalya'yı önerdiklerini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.