Ateşbâz-ı Velî’nin puşidesi değişti

Ateşbâz-ı Velî’nin puşidesi değişti
Önemli bir Mevlevi büyüğü olan Ateşbâz-ı Velî türbesindeki puşide (mezar örtüsü) değiştirildi. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Konya Olgunlaşma Enstitüsüne yaptırılan puşide dualarla değiştirildi.

Puşide değişimine Konya Valisi Yakup Canpolat, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya Müftüsü Ali Akpınar, Esin Çelebi ve Ahmet Özhan katıldı. Puşide değişiminden önce protokol ve vatandaşa ateşbaz-ı veli’nin hayatı ve hikmetleri anlatıldı. Daha sonra dualarda puşide değişimi gerçekleştirildi. Puşide değişiminin ardından Konya müftüsü Ali Akpınar sofra duası olan “Gülbang” duasını okudu. Misafirlere şerbet dağıtımın ardından tören son buldu.

ATEŞBÂZ-I VELÎ KİMDİR?

Mevlana Dergâhı’nın en mühim kısımlarından biri Matbah-ı Şerif, diğeri de Ateşbâz-ı Velî ve temsil ettiği makamdır. Tam bir teslimiyet makamı olan Matbah-ı Şerif'te yüzyıllar boyunca hem aş hem de gönüller pişirilir. Aileyle birlikte Horasan'dan gelen, daha zayıf bir rivayete göre de Karaman'dan bu kutlu kafileye katılan İzzeddin oğlu Yusuf'a, Dergâhta yemek pişirmek için odun kalmayınca Hz. Pir'in himmetiyle ayaklarını kazanın altına sokarak kazanı kaynatması üzerine, yine Hz. Mevlana tarafından "Hay ateşbaz, hay!" denilerek ismi konulur.

Türk kültür ve tefekkür tarihinde çok mühim yeri olan ateş, ocak ve kazanın sahibi de, niyaz vaziyetinde dururken sağ ayak başparmağıyla sol ayak başparmağının üzerini kapatarak ayak mühürleten de yine Ateşbâz-ı Velî'dir.

(Haber: Ebrar Küçükakın)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum