Atık malzemelerle tarihi binaların maketlerini yapıyor

Atık malzemelerle tarihi binaların maketlerini yapıyor
Muğla'nın Fethiye ilçesinde iç mimar Hilal Chouman, Kayaköy Ören Yeri ile İstanbul'un Balat semtindeki tarihi yapıların maketlerinde plastik, karton, strafor, cam ve metal atıkları kullanıyor - Chouman: - "Kayaköy'ün tanıtımına katkı sunmanın yanında en

MUĞLA (AA) - UTKU UÇRAK - Muğla'nın Fethiye ilçesinde atık malzemelerle tarihi binaların maketlerini yapan iç mimar, bu uğraşına dahil etmeyi amaçladığı engellileri de topluma kazandırmayı hedefliyor.

Fethiye'de yaşayan iç mimar Hilal Chouman, Kayaköy Mahallesi'ndeki atölyesinde plastik, karton, strafor, cam ve metal atıklarla ağırlıklı olarak Kayaköy Ören Yeri'ndeki tarihi yerlerin maketlerini yapıyor.

Geçmişi milattan önce 3000'e uzanan Kayaköy'deki ev, kilise ve şapellerin atık malzemelerle yapılan maketleri, bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

Kayaköy'deki tarihi yerlerin yanı sıra ülkenin farklı yörelerindeki tarihi taş köprüler, İstanbul'un Balat semtindeki tarihi evler, Kız Kulesi ve Galata Kulesi'nin de maketlerini yapan Chouman, çöpe atılan cam şişeler, konserve kutuları ve çam kozalaklarına da şekil vererek hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

- "Kayaköy mimarisini sanatsal objelerle tanıtmaya çalışıyoruz"

Hilal Chouman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatı sevdiğini ve küçüklüğünden beri buna ilgisi olduğunu söyledi.

Yaptığı işle yaşadığı mahalledeki Kayaköy Ören Yeri'nin de tanıtımına katkı sunmaya çalıştığını belirten Chouman, "Buranın tanıtıma ihtiyacı var. Kayaköy'de sanatın eksik olduğunu fark ettim ve çalışmalarımı bu yönde yapmaya karar verdim. Bu konuda bana bir arkadaşım da destek veriyor. Elimizden geldiği kadar Kayaköy mimarisini sanatsal objelerle tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.

Chouman, Kayaköy'deki tarihi yapıların yanı sıra İstanbul ve başka bölgelerdeki tarihi yapıların da maketlerini yaptığını ifade etti.

- "Bir maketin yapımı 4 ay da sürebiliyor"

Maketleri plastik, karton, ahşap, plastik, strafor ve kağıt peçete gibi atık malzemelerden yaptığına işaret eden Chouman, maketteki tarihi yapıya gerçeklik katmak için de taş ve bitki gibi doğal malzemeler kullandığını vurguladı.

Chouman, ince işçilikle yaptığı maketleri, büyüklüğüne göre bir hafta ile 4 ayda tamamladığını anlattı.

Kayaköy'ün tanıtımının yetersiz olduğuna dikkati çeken Chouman, şöyle konuştu:

"Bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler broşür istiyorlar. Kayaköy ile ilgili fazla bir tanıtım yok. Elimizde olmadığı için biz de fazla yardımcı olamıyoruz ancak yakın zamanda yapacağımız çalışmalarla gerçek bilgilerin yer aldığı broşür hazırlayacağız. Atölyemde çeşitli renk ve boyutlardaki taşlara uyguladığım Kayaköy simgelerini magnet haline dönüştürüp bölgeye gelen ziyaretçilere satıyoruz ancak elimizdeki büyük çaptaki maketleri satmıyorum çünkü onlar, bölgenin tanıtımı amacıyla yapıldı ve yenisini yapmak çok uzun zaman alıyor."

Chouman, çöpe atılan cam şişe ve konserve kutuları ile çam kozalaklarını da değerlendirdiğini dile getirerek, bu atıkları süslemelerle hediyelik eşyaya dönüştürdüğünü söyledi.

- "Engellilere de öğretecekler"

Hilal Chouman, Kayaköy'ün tanıtımına katkı sunmayı amaçladığı uğraşına, engellileri de dahil etmeyi hedeflediğini kaydetti.

Plan aşamasındaki proje ile engelli bireylere de maket yapmayı öğreteceklerini vurgulayan Chouman, "Engellileri sanatla bir araya getirerek topluma kazandırmaya çalışacağız ancak bu konuda desteğimiz yok. Herkesten destek bekliyoruz. Bunu sadece Kayaköy olarak değerlendirmeyeceğiz. Türkiye'deki tarihi yerlerin hepsinin maketini yapmak gibi bir düşüncemiz var" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.