Atık piller ekonomiye kazandırılıyor

Atık piller ekonomiye kazandırılıyor
TÜBİTAK MAM tarafından Kocaeli'de kurulan Türkiye'nin ilk "Atık Pil Geri Kazanım Tesisi"nde çeşitli işlemlerden geçirilerek geri kazanımı sağlanan atık piller, ekonomiye kazandırılıyor

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimyasal Teknoloji Enstitüsü yürütücülüğünde kurulan Türkiye'nin ilk "Atık Pil Geri Kazanım Tesisi"nde, atık piller çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde bertaraf edilip, içerisindeki metaller sanayinin hizmetine sunuluyor.

Açılışını 15 gün önce eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yaptığı, atık pillerin ayrıştırma, kırma ve geri kazanım işlemlerinin bir arada gerçekleştirildiği entegre tesis sayesinde hem pillerin içerisindeki değerli metaller yeniden ekonomiye kazandırılıyor hem de çevreye verilecek olası zarar önleniyor.

Tesiste kimyasal işlemlerle pillerin içerisindeki çinko, pirinç, mangan gibi değerli malzemeler ayrıştırılarak, kimya endüstrisinde, galvaniz ve pik demir üretiminde ve gübre endüstrisinde ham madde olarak kullanılıyor.

Tesisin işletmesini yapan Exitcom Recycling firmasının genel müdürü Murat Ilgar, "Türkiye'de de atıktan gelen ürünler geri dönüştürülebiliyor ama konunun esas önemli kısmı, elektronik atık olsun, lamba olsun, pil olsun, bunların içerisinde bulunan altın, gümüş, paladyum, indiyum, tantan gibi değerli metallerin de ülkemizde geri dönüştürülmesi lazım. Bu şekilde dışa bağımlılığı azaltabiliriz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.