Atina Büyükelçisi Uras, Batı Trakya'da

Atina Büyükelçisi Uras, Batı Trakya'da
Uras: - "Türkiye, Avrupa’ya düzensiz göç akınının durdurulması konusunda kararlı. Bu konuda Yunanistan ile yakın işbirliği içerisindeyiz"- "İnsanları tehlikeye atan, çocukların Ege sularına gömüldüğü durumu istemiyoruz. Yakında çok somut sonuçlar alacağım

GÜMÜLCİNE (A.A) - Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Türkiye, Avrupa’ya düzensiz göç akınının durdurulması konusunda kararlı. Bu konuda Yunanistan ile yakın işbirliği içerisindeyiz." dedi.

Uras, Batı Trakya’daki temasları çerçevesinde Gümülcine Belediye Başkanı Yorgos Petridis ile Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Yorgos Pavlidis’i ayrı ayrı ziyaret etti.

Uras, Pavlidis ile görüşmesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan’ın uzun bir sınırı paylaştığını belirterek, “Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi iki ülkenin de menfaatine.” diye konuştu.

Eyalet Başkanı Pavlidis’ten "eski bir dost" diye söz eden Uras, “Kendisiyle tekrar görüşmekten mutluluk duyuyorum. Birlikte yapabileceğimiz çok işler var. Azınlığımızın meseleleri varsa onların her zaman iyi ellerde olduğunu biliyoruz ve daha da iyiye götürülmesi için birlikte çalışacağız. Biz her zaman elimizden geleni yapmakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Uras, Türkiye ve Yunanistan arasında gelişen turizm faaliyetleri ve ticari ilişkiler kapsamında, iki ülkeden gidiş gelişlerin önemli derecede arttığına dikkati çekerek, Meriç bölgesinde yeni sınır kapıları açılmasının ihtiyaç haline geldiğini bildirdi.

İpsala bölgesinde ikinci bir köprü inşa edilmesi için iki ülke arasında ilerleme kaydedildiğini ve yakın zamanda çalışmalara başlanacağını belirten Uras, “Buraya gelirken İpsala’daki köprüden geçtim. Bu köprü yetersiz tabii. Gelişen ticaretimiz ve kara ulaşımı çerçevesinde bir köprü daha acilen lazım. Kuzeye doğru açılan kapıların olumlu etkilerini hep birlikte görüyoruz. Burada da yeni kapıların açılması, ticaretin gelişmesi ve geliş gidişlerin artması her kesin lehine.” değerlendirmesinde bulundu.

- Düzensiz göç akınının durdurulması

Büyükelçi Uras, "Türkiye ve Yunanistan arasında, sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin işbirliği" konusundaki soru üzerine, "Türkiye, Avrupa’ya düzensiz göç akınının durdurulması konusunda kararlı. Bu konuda Yunanistan ile yakın işbirliği içerisindeyiz." dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasında bu konuda üst düzeyde temasların sürdüğünü ancak çoğunun kamuoyuna yansımadığını ifade eden Uras, bu işbirliğinin sonuçlarının yakında görüleceğini vurguladı.

Uras, "Göçmenlerin bunu yakında anlayacaklarını, henüz anlamamış olanların anlayacaklarını düşünüyorum çünkü bendeki bilgilere göre, son gelen göçmenler 'biz böyle bir anlaşma olduğunu bilmiyorduk, bilseydik gelmezdik' demişler. Rakamlarda da bir azalma var. Buna karşın bu işten kazanç sağlayan insan kaçakçıları fiyatları düşürerek karşı denge oluşturmaya ve insan sayısını artırmaya çalışıyor ama biz insanları tehlikeye atan, çocukların Ege sularına gömüldüğü durumu istemiyoruz. Biz bununla mücadelede kararlıyız ve yakında çok somut sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Daha sonra Gümülcine’de Türk azınlık temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya gelen Büyükelçi Uras, yarın da Gümülcine ve İskeçe bölgelerindeki Türk azınlık kurum ve kuruluşlarını ziyaret edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.