Avrupa yerine Türkiye'yi tercih ettiler

Avrupa yerine Türkiye'yi tercih ettiler
Ülkelerindeki iç savaştan kaçmak zorunda kalan Suriyeli doktorlar, yüksek maaş teklifleri alsalar da Avrupa'ya gitmek yerine Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyuyorlar- Suriyeli Göz Doktoru Hafız el Setam:- "Avrupa'dan yüksek maaş teklifleri aldık, ancak

HATAY (AA) - CEM GENCO - Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan doktorlar, Türkiye'de soydaşlarına sağlık hizmeti veriyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriyeli hastalar için 3 yıl önce açılan Orient Hastanesi'nde görev yapan 30 doktor, ücret almadan çalışıyor.

Deyrizor'dan Reyhanlı'ya 4 yıl önce gelen göz doktoru Hafız el Setam (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi vatandaşlarına hizmet vermekten mutlu olduğunu söyledi.

Tanıdığı çevresindeki birçok insanın Avrupa'ya gittiğini anlatan Setam, "Bana birçok Avrupa ülkesinden yüksek maaşlı iş teklifi geldi. Ancak ben Türkiye'ye gelmekten dolayı oldukça mutluyum. Burada tıpkı ülkemizde olduğu gibi, kendi kardeşlerimize hizmet veriyoruz. Avrupa'dan yüksek maaş teklifleri aldık ancak bizim kalbimiz Türkiye'de" dedi.

Evli 3 çocuk babası olan Setam, "Benim ve ailemin başına bir şey gelmeden Reyhanlı'ya sığındık. İşimi yaptığım için huzurluyum. Günde 50 Suriyeli hastayı muayene ediyorum. Avrupa'ya gitmeyi asla düşünmedim. Türkiye'de kendimizi güvende hissediyoruz. Reyhanlı'da kalarak mesleğimi devam ettireceğim" şeklinde konuştu.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Abdulkerim el Haladi (36) ise 3 yıldır Reyhanlı'da kendi vatanlarındaymış gibi yaşadıklarını anlattı.

Avrupa'ya gitmeyi hiç düşünmediğini, Türkiye'de olmaktan her zaman mutluluk duyduğunu ifade eden Haladi ise şunları söyledi:

"Çok şükür kendi evimiz gibi hareket ediyoruz. Komşu ve çevremizdeki insanlarla ilişkilerimiz çok iyi ve vatandaşlarımıza hizmet verme imkanımızın olduğu için de çok şanslıyız. Avrupa ülkelerinden çok teklif aldım. Ben oraya gitmek istemedim. Reyhanlı'da kalarak kendi vatanım gibi gördüğüm Türkiye'den ve Suriye'den uzak kalmak istemedim. Benim için para değil insanlık daha önemli. Ben günde 40 hastayı muayene ediyorum."

- "5 bin Avroyu reddettim"

Suriye'nin İdlib kentinden iç savaş yüzünden kaçarak Reyhanlı'ya gelen Diş doktoru Mahla Martini (40) de Avrupa'nın farklı ülkelerinden yüksek ücretli iş tekliflerini reddettiğini söyledi.

Kendisi için vatandaşlarının her şeyden önemli olduğunu belirten Martini, "Bizim gibi savaştan dolayı yaşadığımız yurtlarımızı terk etmiş kardeşlerimize hizmet etmek dünyanın parasından daha kıymetli. Reyhanlı'daki Orient Hastanesinde görev alarak vatandaşlarıma hizmet etmenin gururunu yaşıyorum" dedi.

"Türkiye benim ikinci vatanım" diyen Martini, "Reyhanlı'da Suriye'den farksız şekilde hayat sürüyoruz. Komşularımız insanlar çok iyi. Mesleğimi burada yapmak beni oldukça mutlu ediyor. Görevime sonuna kadar Reyhanlı'da sürdürmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Çocuk hastalıkları uzmanı doktor Eymen Baran (37) da "Savaşın mağdur bıraktığı yavrularımızı bırakıp gidemezdim" dedi.

Kendisinin de 3 evladı olduğunu hatırlatan Baran, şunları kaydetti:

"Savaş uçakları yaşadığımız beldeleri yakıp yıktı. Bize Türkiye kucağını, ekmeğini ve evini açtı. Reyhanlı'da 1 yıldır bulunuyorum, Avrupa'ya gitmek hiç istemedim. Birçok ülkeden bana da diğer arkadaşlarım gibi davet geldi. Ancak bende Reyhanlı'da kalıp savaşın mağdur ettiği çocuklarımıza hizmet vermek istedim."

Pratisyen Hekim Hasan İbrahim (29), 2 yıldır Türkiye'de kendi vatandaşlarına hizmet verdiğini anlattı.

Avrupa'da yaşamaları için kendisine de davet geldiğini aktaran İbrahim, "Burada vatanımdaymışım gibi mutluyum. Ülkemden çok uzaklaşmak istemedim. Ben bunca yılı sadece kendi vatandaşlarıma hizmet etmek için okudum. İnşallah Suriye'de savaşın bittiğini günleri de görürüz" dedi.

- Protez "kulak, burun ve diş üretiyor"

Savaşın ilk dönemlerinden buyana Avrupa'dan teklif aldığını anlatan protez teknisyeni Abdul Malek (61), savaş yüzünden kulak, burun ve diş kaybı yaşayan vatandaşlarına protez yaptığını anlattı.

3 yıl önce Halep'ten 8 çocuğuyla kaçarak Reyhanlı'ya gelen ve Orient Hastanesinde görev yapan Malek, "Ürettiğimiz dış kulak veya burunları plastik cerrahi doktorlarımıza gönderiyoruz. Onlar da bu plastik organları ameliyatla hastaların kulak veya burun bölgesine yerleştiriyorlar" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.