Avrupa'da perakende satışlar ocakta arttı

Avrupa'da perakende satışlar ocakta arttı
Avro Bölgesinde perakende satışlar, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, AB'de ise yüzde 0,8 arttı-Aylık ve yıllık artışa en fazla katkı gıda dışı ürünlerden geldi

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde perakende satışlar yılın ilk ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, Avrupa Birliğinde (AB) de yüzde 0,8 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, bu yılın ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Avro Bölgesinde bir önceki aya oranla yüzde 0,4, geçen yılın ocak ayına kıyasla da yüzde 2 yükseldi.

Tek para birliğinde perakende satışların aylık bazda yüzde 0,1 yıllık bazda ise yüzde 1,3 artması bekleniyordu. Böylece, perakende satışlar Avro Bölgesinde aylık ve yıllık piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Veriler ayrıca, 28 üyeli AB’de perakende satışların aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 2,8 artış kaydettiğini ortaya koydu.

- Aylık ve yıllık artışa en fazla katkı gıda dışı ürünlerden geldi


Avro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlarda aylık bazdaki artışta sırasıyla gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ürünleri ve otomotiv yakıtı etkili oldu.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en fazla artış görülen ülke yüzde 5,9’la Portekiz oldu. Bunu yüzde 3,4’le Polonya ve yüzde 3’le de Slovenya izledi. Perakende satışları en fazla azalan ülkeler ise yüzde 1,2 ile Lüksemburg ve yüzde 1,1’le de Avusturya ve Slovakya olarak sıralandı.

Yıllık bazda ele alındığında, Avro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı yine gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ve otomotiv yakıtından geldi.

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla artış görülen ülke yüzde 15,6 ile Romanya oldu. Bunu yüzde 8,9 ile Estonya ve yüzde 7,5’le de Polonya izledi. Belçika’nın perakende satışlarında yüzde 2,2 ve Avusturya’nın perakende satışlarında da yüzde 0,5 azalış gerçekleşti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.