Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Bine yakın sığınmacı, Sırbistan'ın izin vermemesi sonucu Makedonya'nın kuzey sınırında mahsur kaldı

TABANOVCE (AA) - Sırbistan'ın, ülkeye girmelerine izin vermemesi sonucu yaklaşık bin sığınmacı Makedonya'nın kuzey sınırında mahsur kaldı. Makedonya'nın, Sırbistan sınırındaki Tabanovce beldesinde bekletilen sığınmacı sayısının önümüzdeki saatlerde daha da artması bekleniyor.

Bölgedeki yardım kuruluşları yetkilileri, Makedonya-Yunanistan sınırındaki Gevgeli kasabasından sığınmacıları taşıyan yeni bir trenin daha Tabanovce'ye hareket ettiğini, önümüzdeki saatlerde buradaki durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Öte yandan, kayıt işlemlerindeki sorun nedeniyle yaklaşık 200 Suriye ve Afganistan vatandaşının da Sırbistan-Hırvatistan sınırındaki Şid şehrinden Tabanovce'ye geri getirildiği öğrenildi.

"Legis" İnsani Yardım Kuruluşu'ndan Driton Maliqi, sığınmacıların geçişine Makedonya'nın değil, Sırbistan'ın engel olduğunu savunarak, gün içerisinde Şid'den getirilen sığınmacı ve ekonomik göçmenlerin yeniden kaydedilmeleri için sınır dışı edileceğini aktardı.

Sınırdan geçişlerine izin verilmeyen Afganistan vatandaşları hakkında da konuşan Maliqi, yaklaşık 600 sığınmacının dört gündür Tabanovce'de bekletildiğini, onlar hakkında asıl bir karar alınacağının henüz bilinmediğini ifade etti.

Maliqi, dün gece geç saatlerden içinde 793 sığınmacı bulunan trenin Gevgeli'den Tabanovce'ye ulaştığını anımsatarak, "Bunların çoğu Irak ve Suriyeli'ydi. Aralarından sadece 2 Afgan vardı. Afgan sığınmacılar Yunanistan tarafından bekletiliyor. Makedonya'ya geçişlerine izin verilmiyor" dedi.

Şid'den geri gönderilen Suriyeli bir sığınmacı Sırp polislerin pasaportundaki Türkiye mührünü gördükten sonra kendisini geri çevirdiklerini öne sürerek, "Neden Türkiye'yi terk ettiğimizi ve orada ne kadar kaldığımızı sordular. Türkiye'de dört ay kaldığımızı söyledikten sonra, tekrar Makedonya'ya dönmemizi söylediler" diye konuştu.

Dört gündür Tabanovce'de bekletilen bir Afgan sığınmacı da Sırbistan'ın kendilerine geçiş izni vermediğini belirterek, "Sadece Suriye ve Iraklı sığınmacılara izin veriliyor. Afganlara izin yok. Geçmemize neden izin verilmediğine dair bilgimiz de yok" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.