Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz:-"Halen ufukta bir Avrupa çözümü gözükmüyor. Bu yüzden ulusal önlemler almamız gerekli"

VİYANA (AA) - Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacı sorununda Avrupa çözümünün halen ufukta gözükmediğini, bu yüzden ulusal önlemler alacaklarını söyledi.

Kurz, Avusturya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya içişleri ve dışişleri bakanların katılımyla Viyana'da düzenlenen "Sığınmacıları Birlikte Yönetmek" başlıklı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, toplantıya davet edilmeyen Yunanistan'ın sadece sığınmacıları en kısa sürede Orta Avrupa'ya göndermekle ilgilendiğini söyledi.

Atina'nın sığınmacıları durdurmakta başarısız olduğunu, Almanya ve Avrupa Birliği'nin de sorunu çözecek ortak bir çözüme halen ulaşamadığını ifade eden Kurz, "Yunan tarafında sığınmacıları azaltmak için bir hazırlık yok. Halen ufukta bir Avrupa çözümü de gözükmüyor. Bu yüzden ulusal önlemler almamız gereklidir" ifadelerini kullandı.

Kurz, Yunanistan'ın tek çabasının "sığınmacıları mümkün olan en hızlı sürede orta Avrupa'ya doğru göndermek olduğunu" savundu.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner ise Avusturya'nın halen AB'nin ortak çözümünü savunduğunu fakat kısa vadede "ulusal önlemlere" ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Avusturya'nın geçen hafta aldığı, günlük sadece 80 sığınmacı girişine izin verme kararına tepkileri eleştiren Mikl-Leitner, "Balkan rotası boyunca sığınmacı akınını durdurmak gerekli ve önemlidir. Balkan ülkeleriyle birlikte uygulayabileceğimiz önlemlere ihtiyacımız var" dedi.

Mikl-Leitner, toplantının Balkan rotası üzerindeki ülkeler arasında ulusal önlemleri koordine etmek amacıyla yapıldığını aktardı.

Yunanistan ve Almanya ise Avusturya ve toplantıya katılan diğer ülkeleri, sığınmacı krizine Avrupa'nın ortak çözüm bulması çabalarının altını oymakla suçluyor.

Yunanistan hükümeti, kendisini doğrudan ilgilendirecek kararların alınacağı söz konusu toplantıya davet edilmemesi nedeniyle Avusturya'ya nota vermişti.

Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan ve Makedonya emniyet müdürleri 18 Şubat’ta bir araya gelmiş ve sığınmacıların Makedonya-Almanya arasındaki geçişlerinde kayıt ve ulaşım işlemlerinin ortak yürütülmesine karar verilmişti. Buna göre sığınmacılar, Makedonya sınırında kayıt altına alınacak, sığınmacıların ulaşımı emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilecek. Anlaşmaya göre Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelenler sığınmacı, diğerleri ise ekonomik göçmen kategorisinde değerlendirilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.