Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Macaristan Başbakanı Orban:- "Macaristan dış politikası Türkiye ile anlaşmayı destekliyor. İyi düşünülmüş bir anlaşma kesinlikle iyi bir fikir ama bu tek başına yeterli değil"

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sığınmacı krizi konusunda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki anlaşmayı desteklediklerini ama bunun tek başına yeterli olmayacağını söyledi.

Macaristan'ın kamu radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sığınmacı krizinin çözümü konusunda Macaristan'ın, AB ile Türkiye'nin anlaşmasını desteklediğini ama sadece bu anlaşmanın yeterli olmayacağını savunan Orban, şöyle konuştu:

''Macaristan dış politikası Türkiye ile anlaşmayı destekliyor. İyi düşünülmüş bir anlaşma kesinlikle iyi bir fikir ama bu tek başına yeterli değil. 500 milyonluk bir kıta, güvenliğini 70 milyon civarı bir ülkenin atacağı adımlara bağlayamaz. Şimdiki durum bu.''

Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyeti konusunu da değerlendiren Orban, ''Eğer gelecekte birisine vize muafiyeti tanınacaksa, bu ilk önce Ukrayna olmalı'' dedi.

- "Romanya sınırına da tel örgü çekilebilir"-

Sığınmacı krizinde ilk olarak kendi başına karar alan ülkenin Macaristan olduğunu, AB ile ortak hareket etmek isteyen ülkelerin de artık kendi kararlarını almaya başladığını belirten Orban, ''Bağımsız olarak hareket eden ilk ulus devlet Macaristan'dı. Bu yüzden bugün AB'deki en korunmuş devlet Macaristan. Aslında sığınmacı krizinde Brüksel'in hareketsizliği daha iyi bir geleceği ve gelişme imkanını tehlikeye atıyor'' diye konuştu.

Macaristan'ın sınırlarına çektiği dikenli tel örgülerin başarılı sonuç verdiğini ve ihtiyaç halinde Romanya sınırına da çekilebileceğini kaydeden Orban, ''Şu anki fiziki engeller başarılı ama daha geniş bölgeleri koruyabilmek için bunları daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Macaristan-Romanya sınırında problem çıkarsa 2-3 haftada tüm Macaristan-Romanya sınırını fiziki olarak koruyabilmeliyiz'' dedi.

Yunanistan'ın Schengen Anlaşması'na uymadığını, sığınmacıların geçişine izin verdiğini, bu konuda Almanların ve perde arkasından başkalarının Yunanistan'ı koruduğunu iddia eden Orban, ''Geçen bir yılın en büyük gizemi Yunanistan. Yunanistan, kontrolsüz bir şekilde Türkiye tarafından gelen milyon sayıda sığınmacının kendi topraklarına girmesini neden tolere etti? Neden Yunanlılar adalara ulaşanları devlet olarak taşıdılar?" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.